DCNS: Το πρώτο “οικολογικό” επιχειρησιακό υποβρύχιο

SEPIA 2

 

Για πρώτη φορά στα χρονικά, η γαλλική ναυπηγική βιομηχανία DCNS, παρουσίασε το σχέδιο υποβρυχίου το οποίο ενσωματώνει την ανάλυση περιβαλλοντικών επιπτώσεων και οικολογικό σχεδιασμό. Η ανάπτυξή του έγινε αποκλειστικά με κεφάλαια της ίδιας της εταιρείας, βασιζόμενη στα δεδομένα των υποβρυχίων Scorpène. Το όνομα του υποβρυχίου είναι SEPIA (Submarine with Environmental Performance Improvement Along-life).

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του προγράμματος, ναυπηγό Eric Fusil, η ανάπτυξη του SEPIA εστίασε σε τρεις τομείς: α) χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον, β) βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και γ) ελαχιστοποίηση των αποβλήτων. Το σημαντικό που προέκυψε από την έρευνα και τεχνολογία του SEPIA ήταν ο εντοπισμός νέων αρχιτεκτονικών και καινοτόμων τεχνολογιών, οι οποίες δεν θα επηρεάζουν την επιχειρησιακή ικανότητα του σκάφους.

Επιπλέον, όχι μόνο μειώθηκαν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις κατά 35%, αλλά και οι επιδόσεις, οι οποίες θεωρούνται καλύτερες από εκείνων ενός συμβατικού υποβρυχίου. Το κυριότερο, είναι σαφώς οικονομικότερο στην χρήση, αλλά και στο κόστος κύκλου ζωής.

Στον τομέα των κατασκευής έγινε εκτενής χρήση σιλικόνης στην επικάλυψη, συνθετικών υλικών για τις σωληνώσεις και ηλεκτρικών καλωδίων με βάση το αλουμίνιο. Όλα αυτά προσφέρουν υψηλή αντοχή, λιγότερη μόλυνση και χαμηλότερο βάρος.

Για την ενεργειακή απόδοση του υποβρυχίου υιοθετήθηκαν κινητήρες υψηλής απόδοσης καύσεως, αντικαταστάθηκαν οι μπαταρίες οξείδιου του μολύβδου από ιόντων λιθίου, τοποθετήθηκαν λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης κτλ. Για τα δε απόβλητα, τοποθετήθηκα μηχάνημα αποστείρωσης και άλεσης στέρεων απορριμάτων, ενώ τα υγρά περνούν από καθαρισμό ή ανακυκλώνονται.

Τέλος, στον τομέα της βελτιστοποίησης της κατανάλωσης ενέργειας, χρησιμοποιήθηκαν δύο σημαντικές καινοτομίες. Για την πρόωση χρησιμοποιήθηκε αντλία-τζετ, η οποία είναι 20% πιο αποδοτική, η οποία παίρνει κίνηση από δύο ηλεκτροκινητήρες, προσφέροντας μεγαλύτερη αυτονομία και φάκελο ταχυτήτων/στροφών.

 

SEPIA 1

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία, Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: