Το κράνος κέβλαρ μεταξύ ζωής και θανάτου

Helmet 2

 

Ο Λοχίας Ρότζερ Ντάνιελς του Αμερικανικού Στρατού, βρισκόταν στο Αφγανιστάν το 2012. Υπηρετούσε με το 109ο Τάγμα Πληροφοριών της 201ης Ταξιαρχίας Επιτήρησης Μάχης. Αποστολή της μονάδας και δική του ήταν η συλλογή πληροφοριών μάχης και η ανάλυσή τους. Κατά τη διάρκεια περιπολίας, ως μέλος διμοιρίας Πεζικού, σταμάτησαν σε κάποιο οίκημα για νυχτερινή ανάπαυση. Εκεί έλαβαν πληροφορίες ότι δυνάμεις των Ταλιμπάν ετοίμαζαν επίθεση εναντίον τους από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις.

Αμέσως ενισχύθηκε η επάνδρωση καίριων σημείων στην οροφή του οικήματος. Με τα πρώτα εχθρικά πυρά από πολυβόλα, τρεις Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν. Ένας από αυτούς ήταν και ο Λοχίας Ρότζερ Ντάνιελς που ένοιωσε ένα βαρύ χτύπημα στο κεφάλι. “Ήταν σα να χτυπήθηκα με μπαστούνι στο κεφάλι”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Κατάφερε να κατέβει από την οροφή και να κάτσει στο ισόγειο του οικήματος, όπου οι συμπολεμιστές του προσέφεραν πρώτες βοήθειες και λίγη ηρεμία μέχρι να μπορέσουν να τους μεταφέρουν με κάποιο ελικόπτερο.

Όταν αυτό κατέστη εφικτό, παρέμεινε για διάστημα μιας εβδομάδας στο νοσοκομείο κι ένα μήνα αργότερα επέστρεψε στα πολεμικά του καθήκοντα.

Αυτό που κατάφερε να τον σώσει ήταν το κράνος κέβλαρ που φορούσε. Το κράνος μεταφέρθηκε στα εργαστήρια του Program Executive Office Soldier, του Αμερικανικού Στρατού στην Βιρτζίνια, προκειμένου να μελετηθεί και να αντληθούν συμπεράσματα για τις αντοχές των υλικών και την σχεδίαση των μελλοντικών κρανών. Όπως έγινε γνωστό από τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, ο λοχίας εβλήθη στο κεφάλι από σφαίρα πολυβόλου μεγάλου διαμετρήματος (αδιευκρίνηστου). Η σφαίρα διάτρησε μερικώς το κράνος, αλλά δεν κατάφερε να το διαπεράσει πλήρως, με αποτέλεσμα ο λοχίας να υποστεί εκδορές στην κεφαλή, που απαίτησαν μερικά ράμματα, και φυσικά να σοκαριστεί από την ορμή της βολίδας.

Το γεγονός αποτελεί ένα ακόμα από τα μαθήματα με τα οποία έχουν εμπλουτιστεί οι Αμερικανοί στρατιώτες. Στη μονάδα του αποτελεί παράδειγμα για τους συναδέλφους του, προκειμένου να συντηρούν τα υλικά τους και να ακολουθούν τις ορθές οδηγίες χρήσης τους. Το κράνος επιστράφηκε στον Λοχία Ρότζερ Ντάνιελς ως ενθύμιο.

 

 

Helmet 3

Ετικέτες: , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: