Τουρκία: Επίσημα η έναρξη του προγράμματος ελικοπτέρου γενικής χρήσης

TAI helicopter 1

 

Επισημοποιήθηκε το τουρκικό πρόγραμμα κατασκευής ελικοπτέρων γενικής χρήσης, αφού η κυβέρνηση το ανέθεσε επίσημα στην TAI. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Defense News, το συμβόλαιο υπογράφηκε τον Ιούνιο και αφορά τον σχεδιασμό, ανάπτυξη και κατασκευή του πρώτου εγχώριου ελικοπτέρου γενικής χρήσης.

Αντικειμενικός σκοπός του προγράμματος είναι η αντικατάσταση των ελικοπτέρων UH-1 και πιθανόν η κάλυψη των αναγκών σε εκπαιδευτικά ελικόπτερα, αμφότερα σε μεσο- και μακροπρόθεσμο στάδιο. Επιπλέον, θα υπάρχει και πολιτική έκδοση, η οποία μαζί με την στρατιωτική θα είναι διαθέσιμη στη διεθνή αγορά.

Με βάση τα λεγόμενα των Τούρκων αξιωματούχων, η χώρα θα προμηθευτεί 800 ελικόπτερα. Μαζί με τις εξαγωγές, ο αριθμός που θα κατασκευαστεί μπορεί να φτάσει τις 1.200 μονάδες. Αριθμός άκρως ρεαλιστικός κι εφικτός, όπως θεωρούν οι αρμόδιοι. Για την ανάπτυξή τους θα γίνει χρήση της τεχνογνωσίας που θα πάρει η ΤΑΙ από τη συνεργασία της με την Sikorsky, στο πλαίσιο του προγράμματος του T-70i. Το ελικόπτερο θα ανήκει στην κατηγορία των πέντε τόνων και θα διαθέτει δύο κινητήρες.

Πάντως, ανώτατο στέλεχος – μηχανικός της ΤΑΙ, δήλωσε πως δεν είναι σίγουρος το κατά πόσο θα μπορέσει να υλοποιηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα. Συμπλήρωσε λέγοντας πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα θα είναι ο κινητήρας και προφανώς το ελικόπτερο θα βασιστεί σε ξένο κινητήρα. Το αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι προβλήματα στο συνολικό κόστος και στα χρονοδιαγράμματα των υποσυστημάτων.

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: