Νέα μάχη για το GCV στο Κονγκρέσσο

Νέα “μάχη” ξέσπασε στην Επιτροπή Ενόπλων Σωμάτων του Κονγκρέσσου, αναφορικά με την πορεία του προγράμματος του Ground Combat Vehicle. Οι δύο “αντιμαχόμενες” πλευρές είναι οι βουλευτές και οι αρμόδιοι του τομέα προμηθειών του Αμερικανικού Στρατού και του Υπουργείου Άμυνας. Αντικείμενο της κόντρας είναι το εάν το GCV θα διαθέτει σύστημα ενεργού προστασίας ή όχι.

Λόγω της μεγάλης διασποράς των αντιαρματικών όπλων, οι βουλευτές επιθυμούν την εγκατάσταση συστήματος ενεργού προστασίας (APS), ασχέτως του μεγάλου βάρους του οχήματος και της συνεπαγόμενης προστασίας. Με αυτό το σκεπτικό διαφωνούν κάθετα οι στρατιωτικοί, καθώς πιστεύουν ότι θα εκτοξεύσει το κόστος του οχήματος, κάνοντάς το ασύμφορο. Συμπληρώνουν επίσης πως, ανάλογα με το σύστημα που θα επιλεγεί, θα υπάρξει κι επιπλέον αύξηση του βάρους του GCV.

 

GCV 1

 

Το πρόγραμμα έχει αποτελέσει εστία “συγκρούσεων” μεταξύ πολιτικών και υπευθύνων προμηθειών, αφού ο καθένας προσπαθεί να στηρίξει τα δικά του συμφέροντα. Για παράδειγμα, οι βουλευτές θέλουν να μην απελευθερώσουν τα απαιτούμενα κονδύλια του προγράμματος εάν δε δοθεί σε μία μόνο εταιρεία η φάση μηχανολογικής και κατασκευαστικής ανάπτυξης (ανάπτυξη του πρωτοτύπου). Ωστόσο, το GAO (Government Accountability Office) προειδοποιεί πως αν γίνει αυτό, τότε το κόστος θα εκτοξευτεί, αφού θα είναι δύσκολο να γίνουν διαπραγματεύσεις με ένα μόνο “προμηθευτή”.

Το όλο θέμα θα παραμείνει ανοιχτό για αρκετό ακόμα καιρό. Απόφαση δεν αναμένεται να ληφθεί σύντομα, οπότε και ο Αμερικανικός Στρατός δεν αναμένεται να έχει σχηματισμούς με πλήρη δύναμη GCV πριν το 2022.

Ετικέτες: , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: