Τουρκία: Φόβοι από την κατάληψη συριακής πόλης από Κούρδους

Syria Kurds

 

Η συριακή πόλη Ρας αλ Αΐν καταλήφθηκε από μαχητές του PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης), το οποίο έχει διασυνδέσεις με το ΡΚΚ. Η Συρία χαρακτηρίζει την οργάνωση ως “αποσχιστική τρομοκρατική”. Η κατάληψή της έγινε έπειτα από μάχη με ισλαμιστές της οργάνωσης Αλ Νούσρα, που διατηρούσαν τον έλεγχό της. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, κάποιες σφαίρες και δύο ρουκέτες έπεσαν σε γειτονική τουρκική πόλη, με αποτέλεσμα ο Τουρκικός Στρατός να βάλλει εναντίον των Κούρδων και να λάβει την απόφαση για ενίσχυση της περιοχής με τεθωρακισμένα. Οι Κούρδοι είχαν δέκα νεκρούς και οι ισλαμιστές δέκα εννιά.

Η έναρξη των συγκρούσεων έγιναν όταν οι ισλαμιστές αντάρτες επιτέθηκαν σε λεωφορείο των Κούρδων, το οποίο μετέφερε ανθρώπους τους στην περιοχή.

Στο πολιτικό επίπεδο, η κατάληψη της πόλης από τους Κούρδους “αυτονομιστές” δημιουργεί πονοκέφαλο στην Άγκυρα, καθώς φοβάται ότι το κενό ισχύος που υπάρχει εντός της Συρίας, μπορεί να καλυφθεί όχι μόνο από ισλαμιστικές ομάδες (τις οποίες σίγουρα θα προσπαθεί να ελέγξει), αλλά κι από κουρδικές. Αυτόνομες ή απλά κουρδικές ελεγχόμενες περιοχές αφήνουν ανοιχτά άλλα ενδεχόμενα για την τουρκική ασφάλεια. Αυτό που επιζητούν οι Κούρδοι της περιοχής είναι να διατηρήσουν τις περιοχές τους εκτός ελέγχου των ισλαμιστών ανταρτών ή των κυβερνητικών δυνάμεων. Για αυτό άλλωστε έχουν αποστασιοποιηθεί από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, χωρίς να το έχουν καταφέρει πλήρως, αφού οι ισλαμιστές αντάρτες, ουκ ολίγες φορές, έχουν θεωρήσει αυτήν την στάση τους ως φιλοκυβερνητική.

Σε αυτό το σημείο θα προσθέταμε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν τη συνεργασία με συγκεκριμένες μόνο αντικαθεστωτικές ομάδες, προκειμένου να μπορέσουν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να μην αναρριχηθούν στην εξουσία ή να αναλάβουν τον έλεγχο περιοχών ισλαμιστικές ομάδες, που έχουν διασυνδέσεις με τη διεθνή τρομοκρατία. Δεδομένου και του παραδείγματος στο βόρειο Ιράκ, είναι πιθανό να υπάρχει αντίστοιχη στρατηγική, χωρίς να μπορεί να επιβεβαιωθεί προς το παρόν. Οπότε δεν θα βγάλουμε και συμπεράσματα που να να υπονοούν αμερικανική τακτική εις βάρος της Τουρκίας ή το αντίθετο.

Επιπλέον, το πολιτικό σκηνικό εντός της χώρας δε βοηθάει ιδιαίτερα, καθώς η αντίδραση κατά της στάσης του Ταγίπ Ερντογάν, τίθεται ήδη και με όρους συριακής κρίσης. Το φιλοκουρδικό κόμμα BDP άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την στάση της έναντι της Συρίας, συμπληρώνοντας ότι δεν βοηθάει την προώθηση του διαλόγου με τους Κούρδους.

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: