Επιτυχής η δοκιμή του νέου ρωσικού αντιαρματικού – VIDEO

Με επιτυχία στέφθηκε η δοκιμή του νέου ρωσικού αντιαρματικού Khrizantema-S που πραγματοποιήθηκε στα προάστια της Μόσχας, στα πεδία δοκιμών της κατασκευάστριας KB Mashinostroyenia.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Khrizantema-S είναι οι δυνατότητες πρόσκτησης και εγκλωβισμού στόχου υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, ημέρα και νύκτα. Αυτό οφείλεται στο διπλό σύστημα εγκλωβισμού και καθοδήγησης το οποίο περιλαμβάνει ένα οπτικό κανάλι για καθοδήγηση με λέιζερ αλλά κι ένα ραντάρ χιλιοστομετρικού μήκους κύματος.

Η διαδικασία εγκλωβισμού έχει ως εξής. Ο χρήστης επιλέγει το στόχο χρησιμοποιώντας τα συστήματα παρατήρησης του φορέα (στη συγκεκριμένη περίπτωση ένα TOMA BMP-3) τοποθετώντας το νηματοσταυρό πάνω στη φιγούρα του στόχου. Από εκεί και πέρα έχει δύο επιλογές: είτε χρησιμοποιεί το σύστημα λέιζερ «φωτίζοντας» το στόχο είτε τον εγκλωβίζει με το ραντάρ. Στην πρώτη περίπτωση ο πύραυλος εκτοξεύεται και ακολουθεί τη δέσμη λέιζερ με αισθητήρες που βρίσκονται τοποθετημένοι στο πίσω μέρος του, πρόκειται δηλαδή για ένα σύστημα LOSBR (Line-of-Sight-Beam-Riding). Στη δεύτερη περίπτωση ο πύραυλος εκτοξεύεται και καθοδηγείται ενεργά μέχρι το στόχο με βάση τα στοιχεία που παρέχει το ραντάρ.

khriz2

Και οι δύο μέθοδοι έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αλλά ο συνδυασμός τους προσφέρει μεγάλη επιχειρησιακή ευελιξία. Οι πύραυλοι που καθοδηγούνται με λέιζερ είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί στα αντίμετρα εφόσον ο αντίπαλος δεν μπορεί να παρέμβει μεταξύ του φορέα και του πυραύλου και οι μόνες επιλογές αντίδρασης είναι η εκπομπή καπνογόνων σε πολύ μικρό χρόνο ή, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, η αχρήστευση του σκοπευτικού του φορέα με κάποιο άλλο σύστημα λέιζερ. Για την αντιμετώπιση του καθοδηγούμενου με ραντάρ πυραύλου απαιτείται η χρήση ισχυρού παρεμβολέα ο οποίος όμως δεν είναι συχνά διαθέσιμος στα άρματα μάχης. Εννοείται ότι η πιο αποτελεσματική άμυνα απέναντι στο Khrizantema-S θα είναι η χρήση ενός ολοκληρωμένου και ενεργού συστήματος αυτοπροστασίας το οποίο να περιλαμβάνει soft-kill (παρεμβολείς) αλλά και hard-kill (αντι-πυραυλικά πυρομαχικά) στοιχεία.

Φυσικά, το Khrizanthema-S παρουσιάζει και κάποια μειονεκτήματα. Η χρήση του λέιζερ απαιτεί τη διατήρηση του σκοπευτικού πάνω στο στόχο καθ’όλη τη διάρκεια της πτήσης του πυραύλου (κάτι που δεν είναι τόσο εύκολο σε κίνηση όσο ακούγεται), η βολή μπορεί να εκτελεστεί μόνο σε προφίλ line-of-sight, ενώ η εκπομπή λέιζερ μπορεί να προειδοποιήσει τον αντίπαλο εφόσον στο όχημα έχουν προστεθεί αισθητήρες ακτινοβολίας λέιζερ. Από την άλλη, η χρήση του ραντάρ κυριολεκτικά «προδίδει» τον χρήστη του και προσελκύει πυρά. Το θέμα όμως παραμένει ότι ο συνδυασμός των δύο συστημάτων αποτελεί μια σχετικά αποτελεσματική και, κυρίως, οικονομική επιλογή για τον αντιαρματικό αγώνα. Κάτι που ενισχύεται περαιτέρω από τη δυνατότητα του συγκεκριμένου συστήματος να βάλει ταυτόχρονα δύο πυραύλους χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα και τα δύο συστήματα εγκλωβισμού.

Η «δυτική» απάντηση σε ένα τέτοιο σύστημα δεν είναι άλλη από τα, αρκετά πιο εξελιγμένα τεχνολογικά, συστήματα fire-and-forget τα οποία καθοδηγούνται στο στόχο με οπτικό σύστημα video-tracker όπως ο αμερικανικός Javelin ή κάποιες εκδόσεις του ισραηλινού Spike. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο χρήστης έχει εναλλακτικές τακτικές επιλογές, όπως να βάλει εναντίον του στόχου και να καλυφθεί, να βάλει υπό την κάλυψη φυσικού εμποδίου ή και να μεταβάλλει την πορεία του πυραύλου κατά την πτήση. Σε κάθε περίπτωση όμως, πρόκειται για συστήματα πολύ μεγαλύτερου κόστους.

Το βίντεο της δοκιμής είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Ετικέτες: , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία, Διεθνη

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: