Νέα εποχή για το ισραηλινό πυροβολικό

Σε περίοδο μεγάλων, ίσως και επαναστατικών, αλλαγών περνάει το ισραηλινό πυροβολικό προωθώντας την εξέλιξη του οπλισμού, του δόγματος και της επιχειρησιακής φιλοσοφίας του.

Όπως αποκαλύπτει ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο του ιστοχώρου Defense News οι Ισραηλινοί επιτελείς δηλώνουν αποφασισμένοι να περάσουν από την εποχή του μεγάλου όγκου πυρός στο δόγμα «μία βολή για έναν στόχο». Αυτή η δυνατότητα, όταν επιτευχθεί, θα αναβαθμίσει αποφασιστικά την αποτελεσματικότητα του πυροβολικού και ουσιαστικά θα ξαναγράψει την αποστολή του.

Στο επίκεντρο της εξελικτικής αυτής διαδικασίας θα είναι η ταχεία σύντηξη πληροφοριών από μη επανδρωμένα οχήματα, επανδρωμένες εναέριες πλατφόρμες, παρατηρητές του πεζικού και των τεθωρακισμένων δυνάμεων με σκοπό τη συνεχή παροχή πληροφοριών για έγκαιρη εκτέλεση πυρός. Η προμήθεια νέου εξοπλισμού θα αναδειχθεί σε προτεύουσας σημασίας παράγοντα. Σύμφωνα με στελέχη των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στην κορυφή της λίστας εξοπλισμού του προγράμματος Fire2025 βρίσκονται η αντικατάσταση των παλαιών αυτοκινούμενων πυροβόλων M109 τα οποία έχουν αγγίξει το πεντηκοστό έτος ζωής, η προμήθεια κιτ καθοδήγησης για τα υπάρχοντα πυρομαχικά των 155mm, η προμήθεια ραντάρ εγκατεστημένου σε όχημα που θα λειτουργεί σε συνέργεια με το σύστημα όλμου Keshet, η αντικατάσταση των πυρομαχικών διασποράς με νέα καθοδηγούμενα με GPS πυραυλικά συστήματα για το MLRS, η αγορά περισσότερων UAV Skyrider για αποστολές ISR σε επίπεδο ταξιαρχίας όπως και η προμήθεια νέων καπνογόνων πυρομαχικών στα 155mm.

LAND_M113_Keshef_Israeli_Fires_Cardom_Mortar_lg

Καθώς το πρόγραμμα αναβάθμισης δυνατοτήτων θα εξελίσσεται, το πυροβολικό θα μπορεί να αναλαμβάνει τις αποστολές που τα διδάγματα του, εν πολλοίς αποτυχημένου, πολέμου του Λιβάνου του 2006 κατέδειξαν ως απαραίτητες. Οι στόχοι που οι ισραηλινές δυνάμεις κλήθηκαν να πλήξουν τότε αφορούσαν ταχέως κινούμενες δυνάμεις προσωπικού που εκτίθονταν σε πυρά για πολύ μικρό διάστημα, που χρησιμοποιούσαν το αστικό πεδίο ως κάλυψη, που επιχειρούσαν κοντά σε μέτρια προς πυκνά πληθυσμιακά κέντρα και ήταν κατά κανόνα πολυδιασπασμένες. Έναντι αυτών των στόχων η εκτέλεση πυρών σε μπαράζ με έμφαση στην ταχύτητα εκπομπής αποδείχθηκε μια κακή συνταγή σε στρατιωτικό αλλά και πολιτικό επίπεδο. Φιλοδοξία των Ισραηλινών είναι τώρα το καταστρεπτικό πυρ έναντι κινούμενων και χρονικά ευαίσθητων στόχων που θα πλήττονται ακόμα και από αποστάσεις 40χλμ.

Israeli M109_470x254,0

Κρίσιμης σημασίας σε αυτή την προσπάθεια πιθανότατα θα αποδειχθεί και η εξέλιξη του προγράμματος του Ψηφιακού Παρατηρητή Πυροβολικού. Το πρόγραμμα αρχικά βασίστηκε στη χρήση του UAV Skyrider ως εναέριας πλατφόρμας παρατήρησης στόχων με τον εντοπισμό να γίνεται με τη χρήση ηλεκτρο-οπτικών αισθητήρων και την ακριβή θέση τους να εκπέμπεται σε μορφή συντεταγμένων GPS μέσω ζεύξης δεδομένων. Με αυτό τον τρόπο το ισραηλινό πυροβολικό απέκτησε τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί πολυάριθμους ιπτάμενους «παρατηρητές» πυροβολικού χωρίς να εκτίθεται προσωπικό σε κίνδυνο και με καλύτερες δυνατότητες εντοπισμού από σημαντικά μεγαλυτερες αποστάσεις. Το πρόγραμμα τώρα επεκτείνεται ώστε οι περισσότερες επίγειες πλατφόρμες του στρατού (άρματα μάχης, ΤΟΜΑ) να μπορούν επίσης να λειτουργούν ως προωθημένοι παρατηρητές εκπέμποντας συντεταγμένες και συντονίζοντας πυρά σε πολύ μικρό χρόνο. Με αυτό τον τρόπο θα είναι εφικτή η καταστροφή μια αντίπαλης θέσης από πολύ μακριά ακόμα κι αν η τοπική ισχύς πυρός δεν επαρκεί.

Με το συνδυασμό των παραπάνω δυνατοτήτων το ισραηλινό πυροβολικό φιλοδοξεί να καταστήσει ασύμφορες τις δραστηριότητες του αντιπάλου ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις συμπληρώνοντας τις, εξαιρετικές, δυνατότες κρούσης που ήδη προσφέρονται από την ισραηλινή αεροπορία. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται απλώς για το αποτέλεσμα της αφομοίωσης των διδαγμάτων προηγούμενων περιορισμένων συγκρούσεων έναντι πολυδιασπασμένων αντιπάλων που συχνά επιχειρούν με μεθόδους αντάρτικου (Λίβανος 2006). Στην πραγματικότητα αποτελεί και μια στρατηγικής σημασίας επιλογή για τις συγκρούσεις του μέλλοντος έναντι υπέρτερων αριθμητικά τακτικών στρατιωτικών δυνάμεων όπου το ακριβές πυρ και η ταχεία σύντηξη δεδομένων ελέγχου πυρός θα αποδειχθούν πολλαπλασιαστές ισχύος. Και αυτός είναι ένας τομέας δράσης όπου λόγω γεωπολιτικής ιδιαιτερότητας το Ισραήλ κατέχει κορυφαία θέση παγκοσμίως.

Ετικέτες: , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία, Διεθνη, Ενοπλες Δυναμεις, Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: