Άτλας – To ρομπότ μαζικών καταστροφών της DARPA – Βίντεο

Την Δευτέρα 8 Ιουλίου, παρουσιάστηκε ο “Άτλαντας” της DARPA. Οι επιστημονικές ομάδες που προκρίθηκαν από το διαγωνισμό Virtual Robotics Challenge (VRC) της DARPA, έφτασαν στις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας Boston Dynamics, όπου συνάντησαν το ρομπότ ATLAS. Από τώρα και μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, θα πρέπει να “εκπαιδεύσουν” το ρομπότ στο να κινείται και να εκτελεί όλες εκείνες τις κινήσεις που θα χρειαστούν σε περίπτωση αντιμετώπισης καταστροφών.

Όπως γίνεται κατανοητό, ο ATLAS της DARPA θα είναι ένα ρομπότ αντιμετώπισης καταστροφών. Δηλαδή, θα αντικαθιστά τον άνθρωπο σε περιβάλλον όπου έχει εκδηλωθεί πυρκαϊά ή πλημμύρα ή υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας ή άλλες αντίστοιχες συνθήκες. Αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι επτά ομάδες που προκρίθηκαν θα είναι να σχεδιάσουν το κατάλληλο λογισμικό ώστε το ρομπότ να εκτελεί όλες τις απαραίτητες κινήσεις. Λόγω του ότι θα αντικαθιστά τον άνθρωπο, θα έχει ανθρωποειδή μορφή με δύο χέρια, δύο πόδια, κεφάλι και θώρακα. Το ύψος του θα είναι 1,87 μέτρα και το βάρος του 149 κιλά.

 

 

Η κατασκευή του αποτελείται από υπολογιστή ελέγχου σε πραγματικό χρόνο, υδραυλικά συστήματα, 28 κλειδώσεις, κεφάλι με αισθητήρες “όρασης” από την Carnegie Robotics και στερεοφωνικούς για μετάδοση ήχου, και δύο χέρια από τα οποία το ένα είναι της iRobot και το άλλο από τα Sandia National Laboratories.

Οι ομάδες που θα συμμετείχαν στο διαγωνισμού του λογισμικού είχαν λάβει χρηματοδότηση. Οι έξι που προκρίθηκαν θα λάβουν επιπλέον χρηματοδότηση και τεχνική υποστήριξη από την Boston Dynamics. Οι ομάδας είναι οι εξής:
Carnegie Mellon University, National Robotics Engineering Center – ρομπότ CHIMP
Drexel University – ρομπότ Hubo
NASA Jet Propulsion Laboratory – ρομπότ RoboSimian
ΝASA Johnson Space Center – ρομπότ Valkyrie
SCHAFT Inc.
Virginia Tech University – ρομπότ T.H.O.R.

Ωστόσο, στον τελικό διαγωνισμό του Δεκεμβρίου ο ανταγωνισμός θα είναι μεγαλύτερος, αφού θα συμμετάσχουν και άλλες ομάδες, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

 

 

Γινόμαστε κουραστικοί, αλλά βλέποντας τέτοιες τεχνολογίες θα επαναλάβουμε πόσο καταθλιπτική είναι η πραγματικότητα που δημιούργησε η παρούσα κυβέρνηση, οι προηγούμενες, με τον χαρακτηριστικό βάρβαρο και καταπιεστικό κομματισμό, που βαραίνει, στον βαθμό που αναλογεί, και τις υπόλοιπες κομματικές δυνάμεις. Δεν προτείνουμε αντιγραφή του αμερικανικού μοντέλου, ούτε κάποιου άλλου από αυτά που κατά καιρούς παρουσιάζουν οι ετερόφωτοι πολιτικοί μας. Λόγω της έλλειψης παιδείας και ικανότητας διοίκησης, η αντιγραφή του μοντέλου των ΗΠΑ θα εφαρμοζόταν σε μορφή στυγνού νεοφιλελευθερισμού, με ακόμα πιο βάρβαρη απορρύθμιση της αγοράς υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων και κατεχόντων. Κάτι που σε πολύ μεγάλο βαθμό ισχύει και τώρα, και παρουσιάζεται ως “οικονομία της αγοράς”!

Αν θα έπρεπε να προτείνουμε κάτι είναι η εκδίωξη των βάρβαρων κομματικών παραγόντων, που δεν αφήνουν την παραμικρή έξυπνη ιδέα ή πρωτοβουλία να μπορέσει να σταθεί όρθια. Ιδιαίτερα στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Ωστόσο, η εκδίωξή τους δεν θα πρέπει να συνεπάγεται προώθηση της αποπολιτικοποίησης της χώρας, όπως προωθείται εδώ και χρόνια με τη δημιουργία του «Κέντρου» στο πολιτικό σκηνικό και με τη δημιουργία κοινωνικά αντίπαλων ομάδων όπως προωθεί η κυβέρνηση τελευταία (εκπαιδευτικοί εναντίον γονέων, δημόσιοι υπάλληλοι εναντίον ιδιωτικών κτλ).

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Πολυμέσα, Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: