Επιτυχία για το νέο γαλλικό πύραυλο cruise των FREMM

Η Γαλλική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA), σε συνεργασία με την MBDA και το Γαλλικό Ναυτικό, εκτέλεσε δοκιμή του νέου πυραύλου πλεύσης που αναπτύσσεται για λογαριασμό του τελευταίου. Ο MdCN (Missile de Croisière Naval) ξεκίνησε να σχεδιάζεται από το 2006. Όπως αναφέρει η MBDA, θα συμπληρώνει τον “αεροπορικό” Scalp.

Η δοκιμή έγινε την 1η Ιουλίου, στο ειδικό κέντρο πυραυλικών δοκιμών Biscarrosse που ανήκει στην DGA. Η βολή έγινε από κάθετο εκτοξευτή, προσομοιώνοντας ναυτική βολή, αφού ο πύραυλος πρόκειται να τοποθετηθεί στις φρεγάτες FREMM μέχρι το 2014 και στα υποβρύχια Barracuda μέχρι το 2017. Συνολικά έχουν παραγγελθεί 100 και 50 πύραυλοι για τις παραπάνω πλατφόρμες αντίστοιχα.

Σχεδιαστικά βασίζεται στον Scalp-EG, αλλά υπέστη αρκετές αλλαγές ώστε να μπορεί να βάλλεται από ναυτικές πλατφόρμες. Δηλαδή, τις κάθετες κυψέλες πυραύλων των φρεγατών (SYLVER A70) και τα ειδικά κάννιστρα υποβρύχιας βολής. Για την καθοδήγησή του χρησιμοποιεί INS και GPS, ψηφιακούς χάρτες, σε συνδυασμό με μετρητή ύψους. Η τελική καθοδήγηση γίνεται αυτόνομα με υπέρυθρο σύστημα. Το βεληνεκές του αναφέρεται ότι κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 1.400 χιλιομέτρων. Όσον αφορά την βρετανική συμμετοχή στο πρόγραμμα, τελικά επιλέχθηκε η λύση του Tomahawk για το Βρετανικό Ναυτικό.

 

Ετικέτες: , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: