Προώθηση του MQ-4C Triton στην Ευρώπη. Υπάρχει ελληνική ευκαιρία;

Η Northrop Grumman αποφάσισε να γίνει ένας από τους κύριους χορηγούς του 19ου Αεροπορικού Σόου στο Waddington της Βρετανίας. Κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η απόφαση. Από τη μία πλευρά οι ΗΠΑ ψάχνουν για κάποια χώρα της Ευρώπης, στην οποία θα μπορούσαν να έχουν βάση των συγκεκριμένων ΜΕΑ ναυτικής επιτήρησης. Κατά δεύτερο λόγο, αναζητούνται διεθνείς αγοραστές. Και στις δύο περιπτώσεις, η Βρετανία είναι μια δυνητική επιλογή.

Ειδικά για το ρόλο της ναυτικής επιτήρησης, το Βρετανικό Ναυτικό έχει ένα μεγάλο επιχειρησιακό κενό, λόγω της απόσυρσης των Nimrod, ενώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι επιχειρήσεις στην Λιβύη κατέδειξαν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες βασίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στα μη επανδρωμένα αεροχήματα των ΗΠΑ.

Χωρίς να διαθέτουμε περαιτέρω πληροφορίες για το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης μεταστάθμευσης των MQ-4C Triton στην Ευρώπη, θα θέσουμε απλά το ερώτημα για προβληματισμό από τους αρμοδίους, του κατά πόσο θα ήταν χρήσιμο να υπάρξει κάποιου είδους διερεύνηση περί μεταστάθμευσής τους στην Ελλάδα. Η χώρα βρίσκεται κοντά στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, εστίες ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ. Μέσω των αμερικανικών αναγκών θα μπορούσε πιθανόν να υπάρξει δυνατότητα κάλυψης και των ελληνικών αναγκών.

Φυσικά δεν είναι τόσο απλό, αλλά ο μόνος τρόπος να διερευνηθεί, είναι εφόσον τεθεί ως ζήτημα, για να εξεταστούν οι πιθανότητες υλοποίησης κάτι τέτοιου. Τα δυνητικά οφέλη θα μπορούσαν να είναι πολλά, πιθανόν βγάζοντας τη χώρα από την απομόνωση στην οποία την ώθησαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.

 

MQ-4C Triton 1

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία, Εξωτερική Πολιτική & Ασφάλεια

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: