Προς ευρωπαϊκό UAV MALE. Η Ελλάδα θα είναι εκεί;

Le Bourget 1

 

Το Le Bourget άνοιξε σήμερα τις πύλες του στο Παρίσι. Όπως έγινε γνωστό, οι ευρωπαϊκές αεροδιαστημικές βιομηχανίες προωθούν την από κοινού ανάπτυξη ενός Μη Επανδρωμένου Αεροχήματος Μεσαίου Ύψους, Μεγάλης Διάρκειας (MALE), το οποίο θα ενσωματώνει όλες τις κορυφαίες τεχνολογίες των επιμέρους βιομηχανιών. Ήδη, η EADS Cassidian, η Dassault και η Finmeccanica έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους.

Κάθε άλλο παρά δύσκολο είναι να αντιληφθεί κανείς ότι τα στενά οικονομικά όρια των κρατών της Ευρώπης, στην προκειμένη περίπτωση, δείχνουν τον δρόμο για τις συνεργασίες και την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων και σε πολιτικό επίπεδο. Όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν ανάγκη από ΜΕΑ της κατηγορίας MALE. Κάποιες, όπως η Βρετανία και η Γαλλία, έχουν προχωρήσει στην ανάπτυξη δικών τους σχεδίων, χωρίς μεγάλη επιτυχία μέχρι τώρα.

Αν και γνωρίζουμε ότι για το ελληνικό πολιτικό σύστημα η προτεραιότητα είναι οι επιβίωσή τoy, στην πλάτη των πολιτών, θα είχε ενδιαφέρον να κάποτε μαθαίναμε αν υπάρχει κάποια σκέψη για συμμετοχή των αμυντικών μας βιομηχανιών σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Οι δηλώσεις των πολιτικών, ότι η Ελλάδα “εισακούγεται” στο εξωτερικό κι ότι έχει αξιοπιστία ή το αυτοκαταστρεφόμενο success story της κυβέρνησης, είναι φληναφήματα κομματικής επιβίωσης. Όσο για τις αποκρατικοποιήσεις των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών, αλά ΕΡΤ (η οποία δείχνει περισσότερο ως σχέδιο «διαφυγής» από τις νέες περικοπές που έρχονται), δεν έχουμε παρά να επιδεικνύουμε την ανικανότητα της κυβέρνησης, που όσο υπάρχουν πανευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, βρίσκεται σε άλλη διάσταση. Το nEUROn είναι φωτεινή εξαίρεση. Αναμένουμε τον κανόνα.

Talarion 1

Ετικέτες: , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία, Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: