Selex ES κατά Μέρκελ… και Μέρκελ εναντίον Ευρώπης;

Le Bourget 1

 

Ενόψει της αυριανής έναρξης της αεροπορικής έκθεσης Le Bourget 2013, στο Παρίσι, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ιταλικής Selex ES, Φαμπρίτσιο Τζιουλιανίνι, έριξε τα βέλη του κατά της Γερμανίδας Καγκελλαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και της γενικότερης ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της Κοινής Άμυνας.

Λόγω και των κυοφορούμενων συγχωνεύσεων αμυντικών βιομηχανιών, που πιθανόν να ανακοινωθούν κατά το Le Bourget, ο Φ. Τζιουλιανίνι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου της έκθεσης πως, τα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν μόνο όταν υπάρξει τερματισμός των πολιτικών συγκρούσεων, όπως αυτές που “σκότωσαν” τη συγχώνευση της EADS με την BAE Systems. Κατά τη δήλωσή του αυτή είπε πως τη συμφωνία αυτή, των 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, μπλόκαρε η Γερμανίδα Καγκελλάριος, Άνγκελα Μέρκελ, όταν έμαθε ότι η έδρα του νέου εταιρικού σχήματος θα είναι στην Τουλούζη και η έδρα του αμυντικού τομέα θα είναι στην Βρετανία. Προφανώς δεν είναι η έδρα το ζήτημα, όσο ο φόβος μη ελέγχου του εταιρικού σχήματος από το Βερολίνο, αφού οι ΗΠΑ ζήτησαν να μειωθεί το μετοχικό ποσοστό των κρατών στο σχήμα. Έτσι, η Γαλλία συμφώνησε να μειώσει τη συμμετοχή της από 15% στο 9%. Η Γερμανία συμμετείχε μέσω της Daimler. Το ζητούμενο ήταν από τις ΗΠΑ να μην υπάρχει μεγάλος κρατικός έλεγχος, ώστε να περιοριστούν τα προβλήματα ασφαλείας-κλοπών τεχνολογίας, δεδομένου ότι η BAE Systems έχει εξαγοράσει αμερικανικές εταιρείες που πλέον υπάγονται στην BAE Systems North America.

Το γεγονός αυτό δημιούργησε φοβία στις αμυντικές βιομηχανίες, οι οποίες ενώ πρέπει να προχωρήσουν σε συνεργασίες ή συγχωνεύσεις για να επιβιώσουν, βλέπουν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλα πολιτικά εμπόδια. Αν η “Ευρωπαϊκή Άμυνα” προχωρήσει, τότε θα ακολουθήσουν και οι αμυντικές βιομηχανίες, δήλωσε χαρακτηριστικά. Υπενθύμισε μάλιστα μερικά προγράμματα, ευρωπαϊκής συνεργασίας, όπως το Eurofighter, τις φρεγάτες Horizon, το πυραυλικό σύστημα Aster και άλλα τα οποία χρηματοδοτούνται από πολλές χώρες.

Θα παρατηρήσουμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι οι κοσμογονικές αλλαγές που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα των συνεργασιών και των συγχωνεύσεων. Δεν αναφερόμαστε μόνο στις συγχωνεύσεις μεταξύ κολοσσών της αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και στις εξαγορές μικρότερων εταιρειών, από μεγαλύτερες που θέλουν να επεκτείνουν το μερίδιό τους στην αγορά, χωρίς να ξεκινούν τις σχετικές υποδομές από μηδενική βάση, ή να μπορέσουν να αποκτήσουν μια τεχνολογία που θα ενισχύσει τη γενικότερη παρουσία τους.

Οι ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες είναι κατακερματισμένες και πλην κάποιων μικροσυστημάτων, δεν προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις. Οι δε κρατικές αμυντικές βιομηχανίες, που ναι μεν θα μπορούσαν να είχαν κάνει πολλά πράγματα, εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι αποτέλεσαν υπόδειγμα κακοδιαχείρισης (αυτές δεν θα τις κλείσει η κυβέρνηση;… ρητορικό το ερώτημα). Κεφάλαια που δόθηκαν σε μεγάλες μισθοδοσίες, αντί να επενδυθούν σε νέες τεχνολογίες. Και δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την ορθή αξιοποίησή τους, ούτε σε εθνικό, ούτε σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Οι όποιες προσπάθειες από Δον Κιχώτιδες είναι καταδικασμένες εξ αρχής.

Η δεύτερη παρατήρησή μας έχει να κάνει με κάτι που έχουμε αναφέρει αρκετές φορές και είναι γενικότερα γνωστό. Η δήλωση του ΔΣ της Selex ES φανερώνει το ρόλο που θέλει να έχει η Γερμανία στην Ευρώπη. Η κυριαρχία της είναι οικονομική, ενώ η Γαλλία (μαζί της και η Βρετανία, η οποία συνειδητοποιεί τις αδυναμίες της, άρα και τη θέση “βοηθού” που μπορεί να έχει για την Άμυνα της ΕΕ) θέλει να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα της Άμυνας. Είναι κάτι που το είχαμε δει στην κρίση στην Λιβύη, άλλωστε. Αυτό που δείχνει ο Φ. Τζιουλιανίνι είναι πως η Γερμανία φαίνεται να μην επιθυμεί να αναλάβει κάποια χώρα τα στρατιωτικά πρωτεία στην Ένωση, την στιγμή που η ίδια “λουφάρει” στα ζητήματα ασφαλείας, εξοικονομώνοντας έτσι, ακόμα περισσότερα χρήματα στα ταμεία της. Μπορεί αυτό να μην εξοργίζει ακραίους ισλαμιστές, Ρώσους, Λίβυους, Σύρους… αλλά από την άλλη λειτουργεί ως μπούμερανγκ στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: Αναδιάρθρωση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Ευκαιρία για την Ελλάδα;

 

European defence industry 1

 

Ετικέτες: , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία, Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: