ΗΠΑ: Ενιαία παραλλαγή για όλους!

Multicam 3

 

Την περασμένη Τετάρτη, η Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών του Κονγκρέσσου, ψήφισε υπέρ της κατάργησης των διαφορετικών στολών παραλλαγής του κάθε Κλάδου. Έτσι, εφόσον εγκριθεί κι από την Γερουσία, από το 2018 κι έπειτα, όλοι οι υπηρετούντες στις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα φέρουν μία ενιαία στολή παραλλαγής. Όπως δήλωσαν τα μέλη της επιτροπής, χάθηκαν εκατομμύρια δολλάρια για τη δημιουργία στολών, με διαφορετικές παραλλαγές, που στόχο έχουν όχι απαραίτητα την καλύτερη απόκρυψη, αλλά και τη δημιουργία στολής που θα τους διαχωρίζει από τους συναδέλφους των άλλων Κλάδων.

Από το 2012 κι έπειτα έχουν δημιουργηθεί επτά διαφορετικές παραλλαγές, με αποτέλεσμα να χαθούν χρήματα, λόγω του κατακερματισμού των προσπαθειών. Μέσα στα επόμενα χρόνια θα πρέπει να αναπτυχθεί μία ενιαία διακλαδική στολή, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι θα διατίθεται μόνο σε μία διαμόρφωση παραλλαγή, αφού οι απαιτήσεις λόγω των διαφορετικών εδαφολογικών-περιβαλλοντικών συνθηκών επιχειρήσεων παραμένουν αμετάβλητες.

Με βάση τα οικονομικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο Αμερικανικός Στρατός δαπάνησε 2,6 εκατομμύρια δολλάρια για την ανάπτυξη της UCP και αρκετά δισεκατομμύρια για να κατασκευάσει τις νέες στολές, τα παρελκόμενα (σακίδιας, εξαρτύσεις, θήκες, καλύμματα κτλ) στην ίδια παραλλαγή. Λόγω της κακής της απόδοσης, δαπανήθηκαν άλλα 2,9 εκατομμύρια δολλάρια για την ανάπτυξη της Multicam. Για τα επόμενα πέντε χρόνια προβλέπεται πως θα δαπανηθούν από τον Στρατό, άλλα 4 δισεκατομμύρια δολλάρια για τις νέες παραλλαγές.

«Φιλοσοφικό» το ερώτημα, αλλά αναρωτιόμαστε γιατί συμβαίνουν και τα ίδια στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Για παράδειγμα τι εξυπηρετεί η μπλε παραλλαγή που χορηγείται στους υπηρετούντες στην Πολεμική Αεροπορία; Τί το επιχειρησιακό προσφέρει η μπλε παραλλαγή; Γιατί διάφορες ελληνικές «ελίτ» μονάδες παρουσιάζονται με ξένες παραλλαγές, ακόμα και σε αποστολές στο εξωτερικό;

Διαβάστε επίσης: US Army: Multicam, ACU, woodland… Χάνοντας εκατομμύρια

 

Hellenic camo 1

Hellenic Air Force camo 1

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ένοπλες Δυνάμεις, Ασφάλεια

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: