Τουρκία: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις για την “ταυτότητα”

Taksim riots 11

 

Ως τη χειρότερη ημέρα των διαδηλώσεων χαρακτηρίζουν πολλοί, την χθεσινή στην Κωνσταντινούπολη. Χιλιάδες πολίτες συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, την στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωνε πως θα συνεχιστεί η ανέγερση του τζαμιού στην πλατεία Ταξίμ.

Καταστήματα, τζαμιά και αίθουσες διδασκαλίας μετατράπηκαν σε αυτοσχέδια νοσοκομεία για να παρασχεθούν πρώτες βοήθειες στους τραυματίες. Η βία της αστυνομίας δε μετριάστηκε, αφού συνεχίζουν να δημοσιεύονται αναφορές ότι δακρυγόνες βομβίδες βάλλονται απευθείας επάνω στα σώματα των διαδηλωτών. Ο αριθμός των συλληφθέντων έφτασε τους 1.700 αν και “πολλοί” αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ οι τραυματίες που αναγκαστηκά μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία έφτασαν τους 484, με τέσσερις να είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Οι Αρχές αρνούνται κατηγορηματικά ότι σκοτώθηκαν δύο άτομα κατά τις συγκρούσεις.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δε δείχνει κανένα σημάδι υποχώρησης ή διαλόγου. Χαρακτηρίζει τους πολίτες ως λαφυραγωγούς και ρίχνει μεγάλο μέρος της ευθύνης στα κακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Turkey Ayia Sofia

 

Η Τουρκία δείχνει ότι προσπαθεί να αποκτήσει μια ταυτότητα. Εντέχνως οι εκάστοτε κυβερνήσεις διαμόρφωναν την εικόνα της χώρας και ιδιαίτερα της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με τις ευρύτερες επιδιώξεις τους. Το μείγμα εκδυτικισμού από τους Κεμαλιστές έναντι πιεστικού εξοθωμανισμού του ΑΚΡ, Ανατολής και Δύσης, ταχύτατης ανάπτυξης των πόλεων και αγροτικής υστέρησης, δυτικότροπης έναντι ισλαμικής αστικής τάξης, ανισοκατανομής των εισοδημάτων, παραγκωνισμού του γενικότερου πολιτισμού προς χάρην του οθωμανικού, δημιουργούν περίεργες αντίρροπες κοινωνικές δυνάμεις. Εξάλλου και η Τουρκία δεν είναι η μοναδική χώρα που αντιμετώπισε τέτοιο πρόβλημα ταυτότητας. Μια κρίση, πολιτική ή οικονομική, πάντοτε φέρνει στην επιφάνεια τέτοια ζητήματα. Και φυσικά αυτό ισχύει και για την Ελλάδα που δεν γνωρίζει που οδεύει ως οντότητα, τέθηκε για τις χώρες της Αραβικής Άνοιξης και τίθεται για τις χώρες της Ευρώπης.

Η Τουρκία θα μπορούσαμε να πούμε ότι ξαναβιώνει τον βίαιο εκδυτικισμό του Κεμάλ Ατατούρκ, αλλά αντίστροφα αυτήν τη φορά. Κι αν τότε το τίμημα πλήρωσαν κατά βάση οι Έλληνες, οι Αρμένιοι και όποιες άλλες μειονότητες αποτελούσαν “πρόβλημα”, τώρα το τίμημα πληρώνουν οι ίδιοι της οι πολίτες. Το εάν το κίνημα είναι υποκινούμενο ή όχι δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Το εάν επηρεάζεται από την Αραβική Άνοιξη είναι πολύ πιθανό, αλλά λίγη σημασία έχει. Το σίγουρο είναι ότι κανένας δεν γνωρίζει που θα καταλήξει, αφού καμία από τις δύο πλευρές δε φαίνεται να υποχωρεί και όλοι όσοι παρατηρούν τα γεγονότα τηρούν στάση αναμονής. Το μοντέλο του τουρκικού Ισλάμ, που αποτελούσε και “εξαγώγιμο προϊόν” του State Department, σίγουρα υπέστη σοβαρότατο πλήγμα.

 

Ataturk alphabet

 

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία, Πολιτική & Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: