Σόναρ για εξαιρετικά μεγάλα βάθη στο κυνήγι των υποβρυχίων

Οι επιστήμονες σε δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου της Άμυνας, αναπτύσσουν τεχνολογία ανθυποβρυχιακού συστήματος εξαιρετικά μεγάλων βαθών.

Η SAIC (Science Applications International Corporation) και η APS (Applied Physical Sciences Corp.) συμμετέχουν σε τμήματα του προγράμματος DSOP (Deep Sea Operations), επικεφαλής του οποίου είναι η DARPA. Τον Μάρτιο η SAIC έλαβε συμβόλαιο 9,5 εκατομμυρίων δολλαρίων από το Αμερικανικό Ναυτικό και η APS 15,2 εκατομμύρια από τη Διοίκηση Συστημάτων Διαστημικού και Ναυτικού Πολέμου.

Το πρόγραμμα DSOP θέλει να εκμεταλλευτεί τις βαθειές περιοχές και τα χαρακτηριστικά τους. Σε βάθη κάτω από τα 3.000 πόδια η θερμοκρασία είναι εξαιρετικά χαμηλή, το νερό έχει υψηλή πυκνότητα και η ταχύτητα του ήχου είναι πολύ χαμηλή. Σε αυτές τις συνθήκες, τα κύματα χαμηλών συχνοτήτων ταξιδεύουν για χιλιάδες μίλια. Η DARPA θέλει να εκμεταλλευτεί αυτά τα χαρακτηριστικά ώστε να μπορέσει να εντοπίζει τους ήχους των υποβρυχίων από μεγάλες αποστάσεις.

Οι δύο εταιρείες θα πρέπει να σχεδιάσουν την αρχιτεκτονική του συστήματος, να καθορίσουν τους αισθητήρες που χρειάζονται και τα συστήματα επεξεργασίας, και να καθορίσουν τις προδιαγραφές της κινητικότητας και της ενέργειας των συστημάτων τηλεπικοινωνίας. Δεν είναι γνωστό ακόμα ποια θα είναι η μορφή των σόναρ αυτών, αφού είναι πιθανό να πρόκειται για συστήματα που θα βρίσκονται κοντά στον πυθμένα των ωκεανών. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ τους ή με κεντρικούς κόμβους μετάδοσης των πληροφοριών που συλλέγουν, να υπάρχει η δυνατότητα ταξινόμησης των υποβρυχίων βάσει της ακουστικής τους υπογραφής και η δυνατότητα λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

RIMPAC 2004

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: