US Army: Οχήματα μάχης και λογισμικό CPAT

Sandia 1

 

Ένα ενδιαφέρον και πολύ χρήσιμο λογισμικό ανέπτυξαν τα Ερευνητικά Εργαστήρια Sandia που ανήκουν στο Υπουργείο Ενέργειας και διαχειρίζεται η Lockheed Martin. Το τι μπορεί να προσφέρει ένα τέτοιο φθηνό λογισμικό σε μηχανολογικά προγράμματα κόστους εκατοντάδων εκατομμυρίων ή ακόμα και δισεκατομμυρίων είναι εντυπωσιακό. Σημαντικότατο όμως θεωρούμε το γεγονός ότι οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις δίνουν μεγάλη βάση και πετυχαίνουν την σχεδίαση συστημάτων υψηλής τεχνολογίας από τα ερευνητικά τους εργαστήρια.

Κατατοπιστικά είναι τα παραδείγματα των μηχανικών των Εργαστηρίων Sandia. Φανταστείτε ότι έχετε να εκσυγχρονίσετε ένα στόλο οχημάτων μάχης, όπως άρματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, επιλέγοντας ανάμεσα από 50 προτάσεις αναβάθμισης ώστε να αντιμετωπίσετε και τις μελλοντικές απειλές. Κάθε επιλογή μπορεί να διαμορφωθεί αναλόγως, για να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες για αποστολές σε όλο τον κόσμο. Οι αλλαγές στις κοινωνικο-πολιτικές συνθήκες κάθε χώρες ή κάθε περιβάλλοντος μπορούν να έχουν επιπτώσεις που να απαιτήσουν την αναθεώρηση της απόφασης. Εξάλλου ο σχεδιασμός γίνεται σε βάθος τριακονταετίας.

Δουλειά του Γραφείου Προγραμμάτων Χερσαίων Συστημάτων Μάχης είναι η παροχή συμβουλών στα ανώτατα κλιμάκια του Στρατού, για το ποια οχήματα πρέπει να εκσυγχρονισθούν. Τα Ερευνητικά Εργαστήρια Sandia λοιπόν, ανέπτυξαν σε συνεργασία με άλλα στελέχη του Στρατού και εργολάβους, το λογισμικό που βοηθάει το παραπάνω Γραφείο να αναλύσει τα υποθετικα σενάρια, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις μεταβλητές – παραμέτρους που προαναφέραμε και όχι μόνο. Τα Sandia ονομάζουν το λογισμικό Capability Portfolio Analysis Tool (CPAT).

 

Bradley 2

 

Το 2012 είχε κερδίσει το βραβείο Richard H. Barchi της Κοινότητας Έρευνας Στρατιωτικών Επιχειρήσεων. Λόγω της μεγαλής του χρησιμότητας, η ηγεσία προωθεί την χρήση του και για άλλα προγράμματα εκσυγχρονισμού. Η ίδια διαδικασία παλαιότερα απαιτούσε εβδομάδες εντατικής εργασίας, ενώ τώρα ολοκληρώνεται εντός λίγων ημερών. Μάλιστα, η χρήση του έγινε σε συνεργασία με την DARPA, προκειμένου να ληφθούν πολύπλοκες αποφάσεις για τον εκσυγχρονισμό των σπονδυλωτών ταξιαρχιών μάχης του Στρατού.

Το λογισμικό CPAT χρησιμοποιείται τα τελευταία δύο χρόνια και έχει αποδείξει έμπρακτα το ότι μπορεί να προσφέρει λύσεις που η ανθρώπινη λογική δύσκολα θα επεξεργαζόταν. Ταυτόχρονα, αυτό σημαίνει πως εξοικονομούνται τεράστια ποσά από άστοχες αποφάσεις. Για την ελληνική πραγματικότητα ένα τέτοιο λογισμικό θα μπορούσε να σώσει τις προμήθειες και τις Ένοπλες Δυνάμεις από τις “πολιτικές” αποφάσεις των κυβερνήσεων, που έχουν αποδείξει πολλάκις την αδυναμία να κατανοήσουν καταστάσεις και να λάβουν αποφάσεις με επιχειρησιακή αξία, επιβαρύνοντας τους Κλάδους και τον προϋπολογισμό με συστήματα μηδαμινής αξίας.

Σημαντικό όμως είναι να ενισχυθούν πολύ περισσότερο τα ερευνητικά κέντρα των Κλάδων, ώστε να αναπτύξουν τεχνολογίες τις οποίες θα πουλήσουν για εμπορική αξιοποίηση στον ιδιωτικό ή λοιπό κρατικό τομέα, δημιουργώντας έσοδα για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ασχέτως αν η δημιουργία ενός λογισμικού, που δεν το κατανοεί εύκολα ο μέσος πολίτης, έχει μικρότερη επικοινωνιακή αξία… Από αργούντες πόρους παραγωγής η ελληνική οικονομία φαίνεται να έχει πλεόνασμα.

 

Sandia 2

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία, Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: