Αμερικανικό Ναυτικό: Αποσύρσεις πλοίων και νέα δομή στόλου

US Navy 2

 

 

Την περασμένη Παρασκευή, το Αμερικανικό Ναυτικό παρουσίασε στο Κογκρέσσο το 30ετές πρόγραμμα ναυπηγήσεων και δομής δυνάμεων, με τα πλήρη στοιχεία των τύπων και των αριθμό των πλοίων που θα υπηρετούν στον στόλο.

Για το οικονομικό έτος 2014 το Αμερικανικό Ναυτικό θα αποτελείται από 306 πλοία, αντί για 283 που ήταν πέρυσι και σίγουρα κάτω από τα 313 που ήταν ο προηγούμενος στόχος. Για το 2019 προβλέπεται πως ο στόλος θα φτάσει τα 300 πλοία και το 2036 τα 306. Στο ενδιάμεσο, για το 2015 υπάρχει η πρόβλεψη για 270 πλοία, το οποίο έχει να κάνει με την απόσυρση επτά καταδρομικών κλάσης Ticonderoga, δύο αμφίβιων κι έντεκα άλλων πλοίων. Αν και το γεγονός είχε προκαλέσει αντίδραση στο Κογκρέσσο προσφάτως, η ανάγκη για τις περικοπές είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα τα σκάφη να πρέπει να αποσυρθούν εκ των πραγμάτων.

 

USS Tortuga

 

Ο στόλος θα αρχίσει και πάλι να αυξάνεται σε αριθμούς το 2019. Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο, οι δαπάνες για νέες ναυπηγήσεις θα ανέρχονται στα 15,4 δισεκατομμύρια δολλάρια, εφόσον υλοποιηθεί χωρίς άλλα απρόοπτα το σχέδιο για το Ο.Ε. 2014 που παρουσιάστηκε στο Κογκρέσσο. Επίσης, για την περίοδο 2024-2033 προβλέπεται αύξηση του προϋπολογισμού ναυπηγήσεων στα 19,8 δισ. δολλάρια, κυρίως λόγω της ένταξης των υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων που θα αντικαταστήσουν τα Ohio. Τέλος, για την περίοδο 2034-2043 ο προϋπολογισμός στον ίδιο τομέα θα πέσει στα 15,2 δισ. δολλάρια.

Όπως αναμενόταν, υπήρξαν αντιδράσεις από βουλευτές που θεωρούν ότι το όλο πρόγραμμα είναι απλά στη θεωρία, γιατί στην πράξη δεν υπάρχουν χρήματα. Πρόκειται για τους βουλευτές, ιδιαίτερα τους Ρεπουμπλικάνους και όσους προέρχονται από πολιτείες όπου βρίσκονται τα ναυπηγεία και οι ναυτικές βάσεις, οι οποίοι ζητούν περισσότερα χρήματα για το Ναυτικό, ώστε να ξαναγίνει δύναμη κυριαρχίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μερικά από τα πλοία που ζητήθηκε να αποσυρθούν είναι τα καταδρομικά Cowpens, Gettysburg, Chosin, Hue City, Anzio, Vicksburg και Port Royal, τα αποβατικά Tortuga και Whidbey, τα πλοία υποστήριξης Bridge (εντός του 2014) και Rainier (το 2015), το ναρκαλιευτικό Avenger (2014), καθώς και άλλα ναρκαλιευτικά και φρεγάτες.

 

USS Chancellorsville 2

Ετικέτες: , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια, Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: