Ινδία: Στο ναδίρ ο υποβρύχιος στόλος

Άκρως δραματική ήταν η περιγραφή της κατάστασης του στόλου υποβρυχίων του Ινδικού Ναυτικού, όπως την περιέγραψε ο Υπουργός Άμυνας Α.Κ. Άντονυ, κάτι που είχε βγει στη δημοσιότητα από τις αρχές Απριλίου έπειτα από διαρροή απορρήτου εγγράφου.

Ο υπουργός ανέφερε πως το Ινδικό Ναυτικό διαθέτει τώρα 14 υποβρύχια, συμπεριλαμβανομένου κι ενός πυρηνοκίνητου που ενοικιάζεται από την Ρωσία. Στην πραγματικότητα η ισχύς των υποβρυχίων δεν έχει καμία σχέση με τον παραπάνω αριθμό, λόγω της πολύ χαμηλής διαθεσιμότητας, η οποία το 2015 θα φτάσει στο ναδίρ.

 

India submarines 1

 

Την χρονιά εκείνη το Ινδικό Ναυτικό θα μείνει μόνο με έξι ή επτά υποβρύχια, συμπεριλαμβανομένου και του πολυαναμενόμου, εγχώριας σχεδίασης, INS Arihant, καθώς θα αποσυρθούν τα ρωσικά Kilo και τα γερμανικά Type 209. Το προβλήμα επιδεινώνεται από την καθυστέρηση ένταξης των γαλλικών Scorpene που ναυπηγούνται εγχώρια έπειτα από σχετική άδεια.

Ήδη το Υπουργείο Άμυνας ζητά κονδύλια για την προμήθεια νέας κλάσης υποβρυχίων και οι ανταγωνιστές αναμένεται να είναι η DCNS, η Navantia, η Rosoboronexport και η HDW. Την ίδια στιγμή, το Κινεζικό Ναυτικό διαθέτει 45 υποβρύχια, συμπεριλαμβανομένων δύο με βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ άλλα 15 συμβατικά κλάσης Yuan πρόκειται να ενταχθούν στη δύναμή του στο μέλλον. Ο άλλος αντίπαλος της Ινδίας, το Πακιστάν, θα διαθέτει τον ίδιο αριθμό υποβρυχίων με αυτά της Ινδίας όταν γίνουν οι αποσύρσεις.

Ετικέτες: , , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια, Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: