Σφοδρή κριτική κατά του LCS

Νέα εσωτερική, απόρρη μελέτη του Αμερικανικού Ναυτικού έρχεται να ταράξει το πρόγραμμα των σκαφών LCS και τις ικανότητές τους σε επιχειρησιακό επίπεδο. Το εσωτερικό έγγραφο που συντάχθηκε από τον Υποναύαρχο Σάμιουελ Πέρεζ, ασκεί δριμύτατη κριτική στο πρόγραμμα αφού τονίζει τα κενά μεταξύ των αποστολών που πρέπει να καλύψουν τα LCS, σύμφωνα πάντα με το Ναυτικό, και τις επιχειρησιακές τους επιδόσεις.

Η μελέτη 37 σελίδων, με ημερομηνία 9 Μαρτίου 2012, παρουσιάστηκε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg και δείχνει ότι οι διαβεβαιώσεις αρκετών αξιωματούχων του US Navy και της πολιτικής ηγεσίας είναι αβάσιμες. Εντολή για τη σύνταξή της δόθηκε από τον Ναύαρχο Τζόναθαν Γκρήνερ, που είναι ο Διοικητής Ναυτικών Επιχειρήσεων, όταν συγκλήθηκε ειδικό συμβούλιο για την αξιολόγηση των δυνατοτήτων των LCS. Όπως ήταν φυσικό, το ζήτημα ξανατέθηκε στις αρμόδιες επιτροπές της Γερουσίας.

Βουλευτές ανέφεραν κατά τις ομιλίες τους στην Γερουσία πως όλοι μπήκαν στον “αστερισμό” των αυτόματων περικοπών και τα στοιχεία για το LCS δείχνουν πως στην πραγματικότητα κοροϊδεύεται ο κόσμος, άρα δεν πρέπει και να τεθεί ζήτημα εκταμίευσης περισσοτέρων χρημάτων για τα σκάφη αυτά. Στο σημείο αυτό τέθηκαν και ζητήματα “μικροπολιτικής” με τους βουλευτές που προέρχονται από τις πολιτείες όπου ναυπηγούνται, να εκφράζουν αντίθετες θέσεις.

 

LCS Austal 1

 

Εντούτοις, ο Υφυπουργός Ναυτικών Υποθέσεων είχε διαφορετική γνώμη. Δήλωσε πως το πρόγραμμα ξεκίνησε “χάλια” και τελικά έγινε ένα από αυτά με τις καλύτερες επιδόσεις στους τομείς του κόστους και των χρόνων παράδοσης. Όσο για τη μελέτη είπε πως είναι ενός έτους κι ότι από τότε έχουν γίνει πολλές βελτιώσεις. Πάντως, η μελέτη του Υπ/ρχου Σ. Πέρεζ δεν αναφέρει τίποτα περί ακύρωσης των ναυπηγήσεων, αλλά να τεθούν τα LCS στο σωστό πλαίσιο επιχειρήσεων.

Ένα ακόμα από τα προβλήματα που αναφέρει η μελέτη είναι η ικανότητα να αλλάζουν πακέτο αποστολής εντός 96 ωρών. Αλλά σε προσομοίωση πολέμου/επιχειρήσεων, οι 96 ώρες μετρούσαν από την στιγμή που ο εξοπλισμός ήταν στην προβλήτα. Σε μία από τις προσομοιώσεις φάνηκε πως για να φέρουν το απαραίτητο προσωπικό και τον εξοπλισμό στη βάση, για να γίνει η αλλαγή των συστημάτων αποστολής, χρειάστηκε αρκετές εβδομάδες, με αποτέλεσμα το πλοίο να είναι μακρυά από τον “τακτικό αγώνα”.

Δεύτερο ζήτημα που εντοπίστηκε από τη μελέτη είναι η απόφαση του Ναυτικού να έχει βασικό πλήρωμα 40 ατόμων σε κάθε σκάφος, με το υπόλοιπο να αλλάζει βάσει της αποστολής. Το έγγραφο συμπέρανε πως η ελάχιστη επάνδρωση δημιουργεί προβλήματα κόπωσης και ασφάλειας, με ταυτόχρονη μείωση της ετοιμότητας, της απόδοσης και της ποιότητας ζωής. Ωστόσο, κι εδώ φαίνεται ότι είναι παλιά η μελέτη, το συμπέρασμα αυτό είναι υπό δοκιμή στο πλαίσιο της οκτάμηνης ανάπτυξης του USS Freedom στην Σιγκαπούρη. Όταν αποφασίστηκε η επιχειρησιακή του ανάπτυξη, ένα από τα ζητήματα που έθεσαν οι αξιωματούχοι ήταν η διερεύνηση του κατά πόσο είναι επαρκές το πλήρωμα που διαθέτει και πως αυτό θα το έβλεπαν μόνο μέσω των πραγματικών αποστολών (Διαβάστε περισσότερα στο: «LCS 1: Προωθώντας την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στην Ασία – Φωτογραφίες«).

Τέλος, ένα ακόμα θέμα που παρουσιάστηκε στο κείμενο του Ναυτικού είναι η περιορισμένη ικανότητα μάχης των LCS. Τα πλοία σχεδιάστηκαν με περιορισμένη ικανότητα μάχης εξ αρχής. Ήταν απόφαση του Πενταγώνου στο πλαίσιο εξισορρόπησης του λόγου κόστους προς απόδοση. Η μελέτη λοιπόν τονίζει πως τα πλοία είναι ικανά να αντιμετωπίσουν μόνο μικρά ταχύπλοα σκάφη, τα οποία δε θα φέρουν αντιπλοϊκούς πυραύλους. Ωστόσο και αυτό το θέμα είχε ξεκαθαριστεί κατά τη διάρκεια του Συμποσίου της Λίγκας του Ναυτικού (Navy League) και το οποίο παρουσιάσαμε προ μηνός (περισσότερα στο “Αντεπίθεση από την Austal για τα LCS”).

 

LCS 11

Ετικέτες: , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: