Ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια: Πολλές τυμπανοκρουσίες για το τίποτα…;

Sub_Yury_Dolgoruky

 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ντμίτρυ Μεντβέντεφ είχαν ανακοινώσει την αύξηση της παρουσίας των ρωσικών πυρηνικών υποβρυχίων ως ένδειξη των δυνατοτήτων αποτροπής. Βέβαια, τα στοιχεία που παρουσίασε η Υπηρεσία Πληροφοριών του Αμερικανικού Ναυτικού (US Naval Intelligence), είναι αμείλικτα.

Σε άρθρο της fas.org (Federation of American Scientists), που υπογράφει ο Hans M. Kristensen, παρουσιάζονται τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Αμερικανικό Ναυτικό, βάσει της νομοθεσίας για ελευθερία των πληροφοριών (Freedom of Information Act). Βάσει αυτών, κατά το 2012 εκτελέστηκαν τόσες περιπολίες από τα υποβρύχια, που τα πληρώματα είναι άγνωστο αν κατάφεραν να βγουν για μια περιπολία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Αν και ο στόλος υποβρυχίων εκσυγχρονίζεται τώρα, ο επιχειρησιακός ρυθμός του 2012, μετρημένος σε περιπολίες “βυθίστηκε”. Τον περασμένο χρόνο εκτελέστηκαν πέντε περιπολίες. Αν, όπως αναφέρει το άρθρο, οι αποστολές είχαν κατά μέσο όρο διάρκεια 73 ημέρες, όπως στο Αμερικανικό Ναυτικό (σε μη κρίσιμες περιόδους), τότε ίσως να κατάφερνε να έχει συνεχή παρουσία ενός υποβρυχίου στη θάλασσα. Ωστόσο, πιστεύεται πως τα ρωσικά υποβρύχια εκτελούν περιπολίες 40 με 60 ημερών. Οπότε, αν υπήρχε συνεχής παρουσία, αυτή θα ήταν μόνο το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ακόμη, αναφέρει πως πέντε περιπολίες από σύνολο εννέα υποβρυχίων, σημαίνει πως μόνο τα πέντε ήταν σε επιχειρησιακή κατάσταση.

Σχετικά με τις τοποθεσίες των περιπολιών, το άρθρο αναφέρει πως δεδομένου ότι στα πυρηνικά υποβρύχια με πυρηνικά όπλα είναι καθαρά για επιχειρησιακούς λόγους, αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να λειτουργούν πάντα εντός της δυνατότητας υποστήριξης από τα υπόλοιπα σκάφη και αεροσκάφη των Ενόπλων Δυνάμεων. Άρα, οι περιοχές των περιπολιών δεν θα ήταν μακρυά από τις βάσεις και κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν σε κομβικά σημεία προστασίας των ρωσικών θαλασσών και λοιπών δυνάμεων.

Για τη δομή δυνάμεων του ρωσικού στόλου υποβρυχίων αναφέρονται τα εξής. Η Ρωσία έχει τώρα στη διάθεσή της 10 υποβρύχια πυρηνικών πυραύλων Delta III, Delta IV και Borei. Τα τρία Delta III στον Στόλο Ειρηνικού είναι παρωχημένα και τα έξι Delta IV εκσυγχρονίστηκαν προσφάτως για να παραμείνουν σε υπηρεσία άλλα δέκα χρόνια. Το πρώτο Borei τέθηκε σε υπηρεσία έπειτα από 15 χρόνια ανάπτυξης και ναυπήγησης. Ένα ακόμα Borei καθελκύσθηκε κι ένα ακόμα ναυπηγείται. Συνολικά θα κατασκευαστούν οκτώ σκάφη του τύπου αυτού. Με τα νέα σκάφη, θα υπάρχει αύξηση κατά 23% στις πυρηνικές κεφαλές που θα είναι στη θάλασσα σε κάθε περιπολία, γεγονός που αυξάνει τη σημασία του καθενός, άρα μειώνει και τη δυνατότητα πολιτικής ευελιξίας σε περίπτωση κρίσης.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο με τους σχετικούς πίνακες στον ακόλουθο σύνδεσμο: Russian SSBN Fleet: Modernizing but not sailing much

 

Project-955-Lead-Submarine-SSBN-Yury-Dolgoruky-Ready-to-Enter-Service

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια, Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: