Ισραηλινός βομβαρδισμός της Συρίας;

Τις τελευταίες ώρες τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης δημοσιεύουν άρθρα για τον βομβαρδισμό της Συρίας από ισραηλινά αεροσκάφη. Το Associated Press επικαλείται ανώνυμους… Αμερικανούς αξιωματούχους που εκμυστηρεύθηκαν ότι το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή, ισραηλινά αεροσκάφη προσέβαλαν φερόμενη αποθήκη πυρομαχικών και όπλων.

Καμία από τις πηγές δεν ανέφερε ότι πρόκειται για χώρο αποθήκευσης χημικών όπλων. Το Ισραήλ τήρησε την γνωστή στάση. Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ισραηλινής πρεσβείας στις ΗΠΑ επανέλαβε την αποφασιστικότητα του Ισραήλ να αποτρέψει τη κατάληψη χημικών όπλων ή άλλων συστημάτων που μπορούν να αλλάξουν τη ροή των εξελίξεων, της Συριακής Κυβέρνησης, από τρομοκράτες. Δηλαδή, δεν επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε τις πληροφορίες που αναφέρονται. Είναι η πάγια στάση του Τελ Αβίβ, η οποία βολεύει από όλες τις πλευρές.

Ο πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπάσαρ Τζαφά’αρι, δήλωσε στο Reuters πως δεν γνωρίζει κάτι για τα περί επιθέσεως, τουλάχιστον μέχρι την στιγμή που του τέθηκε το ερώτημα.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, η όποια απροκάλυπτη επίθεση του Ισραήλ εντός της Συρίας θα δώσει το έναυσμα για αντίποινα από τους ακραίους ισλαμιστές, δημιουργώντας φαύλο κύκλο. Από την άλλη πλευρά το Τελ Αβίβ χρειάζεται την εικόνα πυγμής-ισχύος, ώστε να καθιστά αξιόπιστη την αποτροπή του. Είναι άλλωστε βασικός κανόνας στα περί αποτροπής στις διεθνείς σχέσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που η στάση της ηγεσίας του, ακόμα και στα πιο «άσχετα» χειρουργικά πλήγματα, είναι η ίδια. Ούτε διάψευση, ούτε επιβεβαίωση… Εξάλλου, δύσκολα κάποιος θα μπορέσει να επιβεβαιώσει την είδηση και οι εκστρατείες πληροφόρησης (ΨΕΠ) ενδείκνυνται στην παρούσα κατάσταση που επικρατεί στην Συρία, γιατί η πολεμική εμπλοκή του Ισραήλ θα σημάνει και την πολεμική εμπλοκή των ΗΠΑ και άλλων Δυτικών κρατών. Θα διατηρήσουμε αρκετές επιφυλάξεις, προς το παρόν, για τα όσα αναφέρονται.

 

F-16 4

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: