Τα Abrams στην αμερικανική πολιτική

M-1 6Μισό δισεκατομμύριο δολλάρια δαπανήθηκαν πέρυσι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να αναβαθμιστούν άρματα M1A1 Abrams σε νεότερες εκδόσεις. Το “παράλογο” είναι ότι ο Αμερικανικός Στρατός δηλώνει πως ουδέποτε ζήτησε τόσα πολλά εκσυγχρονισμένα άρματα, ούτε ζητάει ακόμα και τώρα που οι Αμερικανοί βουλευτές πιέζουν για νέες παραγγελίες εκσυγχρονισμένων Abrams. Μάλιστα, ο Αρχηγός του Στρατού, Στρατηγός Ρέυ Οντιέρνο, δήλωσε στο Associated Press πως αν ήταν επιλογή του (και του Στρατού γενικότερα), τα χρήματα θα είχαν χρησιμοποιηθεί με διαφορετικό τρόπο.

Γίνεται εύκολα κατανοητό πως τα χρήματα συνεχίζουν να ρέουν στο πλαίσιο των μικροσυμφερόντων των ΗΠΑ. Κύριοι εκφραστές αυτής της πολιτικής είναι οι βουλευτές της πολιτείας Οχάιο, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο κατασκευής κι εκσυγχρονισμού των Abrams. Το εργοστάσιο βέβαια, ως εγκατάσταση ανήκει στον Αμερικανικό Στρατό, αλλά έχει μισθωθεί για χρήση από την General Dynamics Land Systems, η οποία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κογκρέσσου, δαπάνησε 11 εκατομμύρια δολλάρια για την προώθηση των θέσεών της (lobbying) εντός της κοινοβουλευτικής γραφειοκρατίας.

 

M-1 9

 

Ωστόσο, κάποια λογική υπάρχει στην όλη υπόθεση. Αν κλείσει το εργοστάσιο, έστω και τρία χρόνια, θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και το κυριότερο ειδικότητες, οι οποίες όταν θα ξαναχρειαστούν θα είναι δύσκολο να ξαναβρεθούν άμεσα, αφού οι πρώην εργαζόμενοι θα έχουν βρει αλλού δουλειά ή θα έχουν μείνει εκτός πρακτικής άσκησης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σήμερα, στο εργοστάσιο δουλεύουν 700 άτομα, από 1.100 που ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Γενικότερα, το πρόγραμμα των Abrams δίνει επιπλέον δουλειά σε 18.000 άτομα και σε 560 υπεργολάβους. Ο μόνος τρόπος να αποφευχθούν απώλειες της τάξης των 100 εκατομμυρίων δολλαρίων τον χρόνο, είναι να υπάρξουν παραγγελίες.

Οι μόνες παραγγελίες που μπορούν να ελπίζουν στο εργοστάσιο στην Λίμα του Οχάιο, είναι αυτές του Αμερικανικού Στρατού και των FMS προς ξένους πελάτες, όπως δηλώθηκε παλαιότερα σε ακροαματική διαδικασία στην Γερουσία. Αυτός είναι και ο λόγος που από τα 2.400 Abrams που διαθέτουν οι ΗΠΑ, τα 2/3 είναι εκσυγχρονισμένα στην έκδοση M1A2SEPv2, με αποτέλεσμα ο μέσος χρόνος ηλικίας του αμερικανικού αρματικού δυναμικού να φτάνει τα 3 χρόνια.

 

M1 GDSL Ohio

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία, Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: