Ισπανία: Τεχνολογία εν μέσω κρίσης

Παρά την οικονομική κρίση, η Ισπανία συνεχίζει να υλοποιεί σημαντικά τεχνολογικά ερευνητικά προγράμματα ανεξάρτητα ή ως μέλος ευρύτερων ερευνητικών κοινοπραξιών.

Τελευταίο παράδειγμα είναι και πάλι η Indra που είναι επικεφαλής ευρωπαϊκής βιομηχανικής κοινοπραξίας, αποτελούμενης από τη γερμανο-ολλανδική AT-One, τη λουξεμβουργιανή SES ASTRA, την ιταλο-γαλλική Thales Alenia Space και την ιταλική CIRA. Στόχος του προγράμματος είναι η ολοκλήρωση-ένταξη των μη επανδρωμένων πλατφορμών στον εναέριο χώρο όπου πετούν και πολιτικά αεροσκάφη. Το όνομά του είναι DESIRE (Demonstration of Satellites enabling the Insertion of RPAS* in Europe) και επιλέχθηκε για χρηματοδότηση από την European Space Agency και την European Defence Agency.

Η βάση για την εκτέλεση των δοκιμών επιλέχθηκε να είναι η San Javier στην πόλη Μούρθια, που λειτουργεί ως στρατιωτικό και πολιτικό ταυτόχρονα. Οι μέχρι στιγμής δοκιμές απέδειξαν ότι είναι εφικτή η καθοδήγηση ενός ΜΕΑ μέσω δορυφορικών τηλεπικοινωνιών, λειτουργώντας εντός του πολιτικού εναέριου χώρου, σε συνεργασία με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Η τελευταία δοκιμή έγινε την περασμένη Τετάρτη, παρουσία του Ισπανού Α/ΓΕΑ. Στις 11:00 απογειώθηκε το ΜΕΑ από την αεροπορική βάση. Η συγκεκριμένη χρονική στιγμή επιλέχθηκε προκειμένου να συμπέσει με τις αυξημένες αφίξεις/αναχωρήσεις πολιτικών και στρατιωτικών αεροσκαφών.

Η απογείωση έγινε με ασύρματη σύνδεση LOS (Line Of Sight) κι αμέσως μετά έγινε αλλαγή σε δορυφορική σύνδεση ώστε να λειτουργεί εκτός οπτικού ορίζοντα. Ταυτόχρονα δοκιμαζόταν η αποστολή στοιχείων από τους αισθητήρες του στις επίγειες εγκαταστάσεις, μέσω των δορυφόρων. Ενώ μέχρι εκείνη την στιγμή ελεγχόταν από τον στρατιωτικό ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας, με την άφιξή του στα 20.000 πόδια τον έλεγχο ανέλαβε η ισπανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Ο πολιτικός ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας επικοινωνούσε με τον σταθμό εδάφους μέσω του δορυφορικού συστήματος αναμετάδοσης του ΜΕΑ.

Η ανάληψη ευθυνών από διαφορετικούς ελεγκτές ήταν επιβεβλημένη, αφού η πτήση κράτησε έξι ώρες, καλύπτοντας μεγάλες αποστάσεις. Στη φάση που τον έλεγχο είχε η ισπανική ΥΠΑ, προσομοιώθηκε πορεία σύγκρουσης με ένα εκπαιδευτικό αεροσκάφος της Αεροπορικής Ακαδημίας με πορεία μετωπική και υπό γωνία 90 μοιρών. Οι χειριστές των αεροσκαφών ακολούθησαν τις οδηγίες των ελεγκτών, αποφεύγοντας τη σύγκρουση.

Το επόμενο βήμα θα είναι η ανάλυση και σύγκριση των δεδομένων ασφαλείας, σε σχέση με αυτά που έχει θέσει η European Aviation Safety Agency και το EUROCONTROL.

Ετικέτες: , , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία, Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: