Εκρηκτικά από λίπασμα; Τέλος!

Όπλο στη φαρέτρα των Ταλιμπάν αποτελούν τα λιπάσματα, καθώς χρησιμοποιούνται για την κατασκευή εκρηκτικών. Το νιτρικό αμμώνιο είναι βασικό συστατικό για τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στο Αφγανιστάν. Όταν συνδυάζεται με πετρέλαιο, δημιουργείται άκρως εύφλεκτο μείγμα. Όμως, η νέα ανακάλυψη της εταιρείας Sandia θα θέσει τέλος σε αυτό.

Μηχανικός της εταιρείας ανέπτυξε λίπασμα που ενώ επιτρέπει στα φυτά να αναπτύσσονται, δεν επιτρέπει να δημιουργούνται εκρηκτικά. Μάλιστα, η Sandia αποφάσισε να μην επιδιώξει αποκλειστικά δικαιώματα της σύστασης, αλλά να την αφήσει ελεύθερη για οποιαδήποτε άλλη εταιρεία λιπασμάτων, ώστε να σωθούν ζωές. Όχι μόνο στο Αφγανιστάν, αλλά και σε άλλες χώρες. Ας μην ξεχνάμε ότι η βομβιστική επίθεση στην Οκλαχόμα το 1995 έγινε με την χρήση νιτρικού αμμωνίου. Η βάση της σύνθεσης του λιπάσματος θα είναι το θειικό αμμώνιο και ο νιτρικός σίδηρος.

Τα στατιστικά στοιχεία για τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς είναι ενδιαφέροντα. Από τους 16.300 αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, το 65% αυτών κατασκευάστηκε με την χρήση νιτρικού αμμωνίου. Το τελευταίο αν και απαγορεύεται στο Αφγανιστάν, χρησιμοποιείται εκτενώς στο Πακιστάν. Από τις αμερικανικές απώλειες το 60% προήλθε από τους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

 

 

IED 1

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: