Ρωσία: Στρατιωτική παρουσία στο Εγγύς Εξωτερικό

Η ρωσική Δούμα επικύρωσε την Παρασκευή τις συμφωνίες στρατιωτικής παρουσίας στο Τατζικιστάν και στην Κυργιζία. Η Μόσχα ενοικιάζει τρεις βάσεις στο Τατζικιστάν, η ενοικίαση των οποίων θα είναι μέχρι το 2042, με πιθανή επέκταση για άλλα πέντε χρόνια. Εκεί έχουν την έδρα τους 7.000 στρατιώτες.

Στην Κυργιζία η Ρωσία διαθέτει τέσσερις βάσεις. Την αεροπορική βάση στην πόλη Καντ, το κέντρο ναυτικών επικοινωνιών στο χωριό Τσαλντοβάρ, το κέντρο ναυτικών δοκιμών στην πόλη Καρακόλ (στη λίμνη Ισσύκ Κουλ) και το εργαστήριο σεισμολογίας στην πόλη Μαιλούου-Σάι. Το τελευταίο χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό όχι μόνο σεισμών αλλά και πυρηνικών δοκιμών.

Η παρουσία της Ρωσίας στις χώρες αυτές είναι και στο πλαίσιο του οργανισμού CSTO (Collective Security Treaty Organization). Κυρίως, όμως, δείχνει ποια είναι τα κύρια συμφέροντα ασφαλείας της Μόσχας, για τα οποία είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει την στρατιωτική της ισχύ. Αυτό δείχνει και το μέχρι που είναι διατεθειμένη να φτάσει για τα συμφέροντά της στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια… μέχρι και την Κύπρο.

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: