Ποιό είναι το CV90 Armadillo για τις δοκιμές στην Δανία; – Βίντεο

Η Δανία ξεκίνησε από τα μέσα του 2012 τη διαδικασία απόσυρσης των ΤΟΜΠ Μ113. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, η BAE Systems παρέδωσε ένα ΤΟΜΠ CV90 Armadillo για διεξαγωγή δοκιμών. Οι δοκιμές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται άλλα πέντε οχήματα, θα ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο. Η απόφαση και η υπογραφή του συμβολαίου, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και δεκαπενταετής υποστήριξη, θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2014 και οι πρώτες παραδόσεις το 2015.

Για την καλύτερη εμπορική προώθηση του ΤΟΜΠ, η εταιρεία τονίζει την κορυφαία προστασία του, την ευελιξία του που του επιτρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με την αποστολή, το γεγονός ότι η γραμμή παραγωγής είναι ανοιχτή και το ότι το όχημα έχει αποκτηθεί από έξι συνολικά στρατούς – άρα αποτελεί λύση χαμηλού ρίσκου.

Ο Δανικός Στρατός διαθέτει ήδη 45 ΤΟΜΑ CV9035 MkIII, γεγονός που βοηθάει την BAE Systems να προωθήσει ευκολότερα την πρότασή της. Η ανάπτυξη της έκδοσης Armadillo ξεκίνησε το 2009, προκειμένου να δοθεί ένα ΤΟΜΠ με αυξημένο εσωτερικό χώρο, το οποίο θα μπορεί να καλύψει πλειάδα ρόλων, με εξαίρεση αυτήν του τεθωρακισμένου οχήματος μάχης. Δηλαδή, θα καλύπτει τις ανάγκες υποστήριξης, καθώς τα Μ113 ή άλλα παρόμοια οχήματα ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους.

Ως όχημα είναι το ίδιο με το TOMA CV90 χωρίς πύργο. Το βάρος του φτάνει τους 20 τόνους, ενώ το βάρος μάχης μπορεί να είναι μέχρι και 27 τόνους, γεγονός που δίνει μεγάλη ευελιξία στο όχημα και δυνατότητα τοποθέτησης επιπλέον θωράκισης. Το όχημα παρέχει προστασία ανώτερη του επιπέδου STANAG 4569 4a/4b (βάσει στοιχείων της BAE Systems). Όμως, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει περιμετρική προστασία που θα είναι ανώτερη του επιπέδου STANAG 4569 Level 5. Επιπλέον, στην Eurosatory 2010 το όχημα είχε παρουσιαστεί με σύστημα ενεργού άμυνας (hard kill) της SAAB. Συγκεκριμένα, είχε τοποθετηθεί το πακέτο LEDS 150 (προειδοποιητής λέιζερ, σύστημα ελέγχου, αισθητήρες εντοπισμού και παρακολούθησης, και εκτοξευτές υψηλής ταχύτητας).

Ο κινητήρας που έχει επιλεγεί είναι ο Scania V-8 Diesel, ισχύος 600kW, μαζί με ηλεκτρονική μετάδοση X-300-12 της Caterpillar Defence Products, με τέσσερις εμπρόσθιες ταχύτητες και δύο για κίνηση προς τα πίσω.

Μπορεί να μεταφέρει ομάδα οκτώ ατόμων, η οποία αποβιβάζεται από αναβαθμίδα. Εφόσον απαιτηθεί από την τακτική κατάσταση, υπάρχει η δυνατότητα ανοίγματος των θυρίδων στο άνω μέρος του σκάφους, απ’ όπου η ομάδα θα μπορεί να εκτελεί βολές του οπλισμού της. Για την προστασία του μεταφερόμενου προσωπικού από εκρήξεις ναρκών, τα καθίσματα είναι αναρτημένα από την οροφή.

Αν και δε διαθέτει πυροβόλο, το όχημα μπορεί να εφοδιαστεί με πυργίσκο βαρύ πολυβόλου 12,7 χλστ. Ο πυργίσκος που προσφέρεται από την εταιρεία είναι ο Lemur RWS (Remote Weapon System), ο οποίος χρησιμοποιείται ήδη από τον Δανικό Στρατό. Ωστόσο, αν το επιθυμεί ο πελάτης, ο Lemur μπορεί να εφοδιαστεί και με πυροβόλο 25 χλστ. της ΑΤΚ ή/και με συζυγές πολυβόλο 7,62 χλστ.

Οι εκδόσεις στις οποίες το προσφέρει η εταιρεία είναι η μεταφοράς όλμων, εκκένωσης τραυματιών, διοίκησης κι ελέγχου, περισυλλογής και συντήρησης.

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία, Πολυμέσα

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: