Πού βρίσκονται οι δυνάμεις σας κύριε διοικητά;

FBCB2 7

 

Ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα που βασανίζει κάθε επίπεδο διοίκησης είναι το που βρίσκονται οι δυνάμεις του εχθρού και οι φίλιες. Συνήθως όταν γίνονται αναφορές στις φίλιες δυνάμεις του μετώπου, εννοούνται οι μάχιμες δυνάμεις και συνήθως οι δυνάμεις που ανήκουν στα Όπλα Μάχης.

Ο Αμερικανικός Στρατός, ωστόσο, πάει το ζήτημα ένα βήμα παραπέρα. Ήδη οι χερσαίες δυνάμεις του που μάχονται στο μέτωπο, διαθέτουν συστήματα Blue Force Tracking, που απαντούν ψηφιακά το που βρίσκονται οι φίλιες και οι εχθρικές δυνάμεις. Το επόμενο βήμα γίνεται με την παράδοση των συστημάτων αυτών και στις δυνάμεις Διοικητικής Μέριμνας, οι οποίες θα μπορούν να επικοινωνούν αμφίδρομα με τις υποστηριζόμενες δυνάμεις.

Αυτό κατέστη δυνατό έπειτα από την αναβάθμιση (η πρώτη εκ των δύο) του MTS (Movement Tracking System) με το νέο λογισμικό, που ονομάζεται JCR (Joint Capabilities Release). Το λογισμικό, παρέχει ταχύτερη επικοινωνία με το δορυφορικό δίκτυο και κρυπτογράφηση δεδομένων Type 1. Όλα αυτά αποτελούν τμήματα του FBCB2/BFT (Force ΧΧΙ Battle Command Brigade and Below / Blue Force Tracking).

Το σύστημα MTS Logistics εντάσσεται πλέον και στα οχήματα Διοικητικής Μέριμνας, τα οποία θα μπορούν να έχουν αμφίδρομη επίγνωση της κατάστασης, ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ των φαλάγγων των οχημάτων και των μονάδων ελιγμού τις οποίες θα πρέπει να εφοδιάσουν με τα απαραίτητα υλικά. Τέλος, θα είναι εφικτή η παροχή δεδομένων από τα φορτηγά για την κατάσταση του φορτίου τους, ώστε να ενημερώνονται άμεσα τα υπόλοιπα κλιμάκια Διοικητικής Μέριμνας.

Σε πρακτικό επίπεδο, οι οθόνες στα οχήματα παρουσιάζουν επί δορυφορικού χάρτη γεωγραφικών δεδομένων, μπλε και κόκκινα σύμβολα για τις φίλιες κι εχθρικές δυνάμεις αντίστοιχα. Άρα, εκτός από τη διάταξη των δυνάμεων δίνουν πλήρη εικόνα του εδαφικού ανάγλυφου.

 

Fuel HEMTT 1

 

Όχι άδικα, ένα τέτοιο σύστημα θεωρείται ότι αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού. Είναι εύκολο να αναλογιστεί κάποιος τι σημαίνει για τα κλιμάκια διοίκησης η ροή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για το που βρίσκονται οι φίλιες κι εχθρικές δυνάμεις, οι δυνάμεις Διοικητικής Μέριμνας, αν έχουν εφοδιάσει τις δυνάμεις ελιγμού και σε τι κατάσταση είναι το φορτίο του. Φυσικά, αντίστοιχα προγράμματα υλοποιούν και άλλες στρατιωτικές δυνάμεις, κυρίως Δυτικών κρατών. Ωστόσο, το σχετικό πρόγραμμα του Αμερικανικού Στρατού θεωρείται από τα πιο εξελιγμένα, δεδομένων και των συστημάτων τηλεπικοινωνιών που έχουν αναπτύξει. Εξάλλου να μην ξεχνάμε πως η ΔΜ καθορίζει κατά κύριο λόγο το πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν οι φίλιες δυνάμεις, όπως επίσης να καθορίσει και το ρυθμό διεξαγωγής των επιχειρήσεων.

Αν μη τι άλλο, δεν είναι μόνο τα άρματα, τα πυροβόλα ή τα τυφέκια που κερδίζουν μια μάχη ή ένα πόλεμο. Η Διοικητική Μέριμνα μπορεί να μην εντυπωσιάζει στο πέρασμά της όπως ένα άρμα, αλλά για αυτούς που αντιλαμβάνονται πολύ ευρύτερα το τι είναι και πως πρέπει να είναι ένας Στρατός είναι παράγοντας που θα αξιολογηθεί πάρα πολύ σοβαρά!

Ουδεμία σχέση με δηλώσεις πολιτικών προϊσταμένων για το πόσο άρτια είναι εκπαιδευμένος ο Στρατός… μετά από μια παρέλαση ή άσκηση.

 

Fuel Battlefield 1

 

FBCB2 1

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ένοπλες Δυνάμεις, Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: