Βοστώνη: Τα τουρνικέ έσωσαν ζωές

Tourniquet 2

Για πολλούς τα όσα ακολούθησαν των εκρήξεων στην Βοστώνη θύμισαν σκηνικό Αφγανιστάν έπειτα από την ενεργοποίηση κάποιου αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού. Νοσηλευτές ή αστυνομικοί ή ακόμα και θεατές, που επενέβησαν στους χώρους των καταστροφών κατάφεραν να σώσουν κυριολεκτικά πολλές ζωές χάρις στα τουρνικέ. Πολλοί από αυτούς έχοντας εμπειρία από το Ιράκ και το Αφγανιστάν ήξεραν πως να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις.

Οι γιατροί ανέφερα πως είδαν πολλούς από τους τραυματίες να καταφθάνουν έχοντας κάποιο εξειδικευμένο ή αυτοσχέδιο τουρνικέ στα τραύματά τους, με τα οποία μειώθηκε ο ρυθμός αιμορραγίας. Εξάλλου, από το 2006 αυτό το απλό αντικείμενο αποτέλεσε βασικό εξοπλισμό για κάθε Αμερικανό που υπηρετούσε σε εμπόλεμη ζώνη. Υπολογίζεται πως περίπου 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες και μη σώθηκαν χάρη στην χρήση τους.

Προσοχή πάντως! Τα τουρνικέ πρέπει να εφαρμόζονται από άτομα που γνωρίζουν τουλάχιστον τα βασικά. Το παρατεταμένο σφίξιμο ενός άκρου (χεριού ή ποδιού) μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση του σημείου κάτω από αυτό λόγω μη σωστής αιμάτωσης!

Δυστυχώς οι πρώτες βοήθειες και η φροντίδα τραυμάτων είναι ένας τομέας στον οποίο η ηγεσία του Ελληνικού Στρατού κυρίως, δεν έχει δώσει σχεδόν καμία έμφαση. Πόσο μάλλον να μπορέσει να προσφέρει στα ατομικά υλικά κάθε στρατιώτη έστω το πιο απλής μορφής τουρνικέ ή να καταστήσει τους «νοσοκόμους» των μονάδων (πλην συγκεκριμένων μονάδων) ως «νοσοκόμους μάχης». Με τσαντάκια Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οξυζενέ, βαμβάκι και ιώδιο, δεν θα πρέπει να αναμένουμε σοβαρά αποτελέσματα.

 

Ετικέτες: , , , ,

Κατηγορίες: Ένοπλες Δυνάμεις, Ασφάλεια

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: