Πλήγμα για την κινεζική… παγκόσμια οικονομία

Dragon 1

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του έτους, για την κινεζική οικονομία, ήταν αρκετά για να “ταρακουνήσουν” την παγκόσμια οικονομία. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είχε ρυθμό ανάπτυξης 7,7%, από 7,9% που ήταν το τελευταίο τρίμηνο του 2012, με αποτέλεσμα να υπάρξει αναθεώρηση των προβλέψεων για όλη την χρονιά.

Από την στιγμή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, οι τιμές των αγαθών (πετρέλαιο, χαλκός, σιτάρι, καλαμπόκι κτλ) έπεσαν άμεσα, οι μετοχές το ίδιο, καθώς επίσης και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες χωρών όπως της Αυστραλίας, αφού φαίνεται να υπάρχει πρόβλεψη μείωσης των εισαγωγών από την Κίνα. Το σημαντικότερο ήταν ότι τα αποτελέσματα, αν και ήταν πάλι θετικά και πάνω από το 7,5% που είχε θέσει ως όριο η Κίνα, αποτέλεσαν πλήγμα στην αισιοδοξία των οικονομολόγων για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας εντός του 2013.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής της Κίνας, Σενγκ Λαϊγιούν, ήταν πιο καθησυχαστικός λέγοντας πως η οικονομία παραμένει σταθερή, αφού υπάρχει σταθερή απασχόληση, που είναι και βασικός δείκτης της. Συμπλήρωσε αναφέροντας ότι η Κίνα δημιούργησε 3 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας το πρώτο τρίμηνο.

Ετικέτες: , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: