West Point: Η Διοικητική Μέριμνα σώζει ζωές!

WP Energy 3

 

Συνήθως ακούμε για κόστος των πολεμικών επιχειρήσεων ή ακούμε για τεχνολογίες που ουδεμία σχέση έχουν με όπλα ή “εντυπωσιακές εκρήξεις”. Επίσης, πολλοί είναι αυτοί που δίνουν έμφαση στους αριθμούς αρμάτων, πλοίων και αεροσκαφών, μιλώντας για τι χρειάζεται και τι δεν χρειάζεται. Μια συζήτηση που δυστυχώς και στην Ελλάδα είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο, ακόμα και για τους τομείς Άμυνας των κομμάτων, για να μην πούμε για την αντίληψη των πραγμάτων από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας που εκ των πραγμάτων δείχνει να μην αντιλαμβάνεται καταστάσεις ή να μην μπορεί να λάβει μέτρα.

Στην Στρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ, το West Point, ο Υποδιευθυντής Διοικητικής Μέριμνας του Αμερικανικού Στρατού, Αντιστράτηγος Ρέυμοντ Μέισον, μίλησε στους σπουδαστές για τις τεχνολογίες που αναπτύσσονται στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και για τη σημασία της σχετικής εκπαίδευσης, που κυριολεκτικά σώζει ζωές! Εξάλλου, το West Point έχει επιλεγεί ως πιλοτική εγκατάσταση στην οποία θα εφαρμοστεί η στρατηγική “Net Zero”. Δηλαδή, η παραγωγή όλων των αναγκών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Αν φαίνεται αστείο το γεγονός ότι η εξοικονόμηση ενέργειας σώζει ζωές, τότε δεν έχετε παρά να διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου.

“Η εξοικονόμηση επιχειρησιακής ενέργειας δεν είναι μόνο ζήτημα εξοικονόμησης καυσίμων. Πρόκειται για επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και μείωση ρίσκου.” όπως τόνισε. Ας δούμε τα στοιχεία που παρουσίασε ο Αντιστράτηγος Ρ. Μέισον.

“Για ένα γαλλόνι καυσίμου μιας γεννήτριας ή για ένα γαλλόνι νερού, απαιτούνται επτά γαλλόνια καυσίμου για τη μεταφορά τους. Στη μάχη απαιτούνται πάνω από 20 γαλλόνια καυσίμου την ημέρα για την υποστήριξη ενός στρατιώτη, σύμφωνα με το Γραφείο Επιχειρησιακής Ενέργειας.” Εάν ένας Στρατός μπορεί να λαμβάνει ενεργειακά αποτελεσματικές αποφάσεις, θα σώσει ζωές στρατιωτών μειώνοντας τον αριθμό των φαλάγγων οχημάτων μεταφοράς καυσίμων και νερού, τα οποία ταξιδεύουν προς τα φυλάκια και τις προωθημένες βάσεις.

“Υπάρχει και το ρίσκο για τους στρατιώτες σας που πρέπει να φτάσουν εκεί. Και μετά με 20 οχήματα στην πύλη της βάσης, υπάρχουν 20 ευκαιρίες για τους αντιπάλους να μπουν μέσα στην προωθημένη βάση. Αν μπορέσουμε να το μειώσουμε κατά 5 οχήματα, μέσω προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας, θα έχω καταφέρει να μειώσω το ρίσκο σας κατά 20%. Μέχρι στιγμής, ο Στρατός έχει καταφέρει να σημειώσει επιτυχίες χάρη στην εύκολη πρόσβαση σε καύσιμα και ενέργεια. Αλλά οι εχθροί με τους οποίους θα πολεμήσουμε στο μέλλον θα μας αρνηθούν αυτήν την πρόσβαση.”

Ένα δεύτερο επιχειρησιακό παράδειγμα που έδωσε στους σπουδαστές ήταν για τις μπαταρίες. Κάθε στρατιώτης σε μια ομάδα Πεζικού μεταφέρει 23 μπαταρίες για τα συστήματά του, σε μια αποστολή 72 ωρών. Η νέα τεχνολογία που αναπτύσσεται (Soldier Worn Integrated Power Equipment System – SWIPES) έχει ως στόχο την ελάφρυνση του βάρους και την αύξηση της αποτελεσματικότητας στο πεδίο της μάχης.

 

WP energy 1

 

Στην ομιλία συμμετείχαν και άλλοι στρατιωτικοί και αξιωματούχοι. Η βοηθός Υφυπουργού Θεμάτων Στρατού, αρμόδια για θέματα Εγκαταστάσεων, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κάθριν Χάμμακ, τόνισε πως στόχος είναι να έχει ο στρατιώτης ενέργεια στην σωστή θέση, την σωστή χρονική στιγμή, ώστε να εκπληρώσει την αποστολή του, μειώνοντας ταυτόχρονα το ρίσκο.

Η στρατηγική του Net Zero εμπίπτει στην αρμοδιότητά της κι εκτός από την ενέργεια περιλαμβάνει το νερό και τα απόβλητα/σκουπίδια. Η ίδια δεν είναι οπαδός των πλαστικών μπουκαλιών και κάνει ολόκληρη “ομιλία” σε όποιον βλέπει να τα χρησιμοποιεί. Ακούγεται αρκετά αστείο, αλλά οι αριθμοί που παρέθεσε μιλούν από μόνοι τους.

“Κάθε πλαστικό μπουκάλι απαιτεί 113 γραμμάρια πετρελαίου για να παραχθεί το νερό, να επεξεργαστεί, να γεμίσει το μπουκάλι, να διανεμηθεί και να μεταφερθεί για το τέλος της ζωής του (σ.σ. τα μπουκάλια). Όταν πηγαίνετε στο θέατρο επιχειρήσεων, βλέπετε πλαστικά μπουκάλια παντού. Φαίνεται πως εμείς ως Στρατός δεν μπορούμε να πολεμήσουμε χωρίς την χρήση πλαστικών μπουκαλιών. Η στρατηγική Net Zero επεκτείνεται και στο πεδίο των μαχών. Κάθε προωθημένη βάση στο Αφγανιστάν λάμβανε εναέριο ανεφοδιασμό κάθε τρεις ημέρες, με το 70-80% του φορτίου να είναι καύσιμα και νερό. Μέσα σε ένα μήνα, η Net Zero ήταν σε θέση να μειώσει τον εναέριο ανεφοδιασμό σε μία φορά ανά 10 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι, οι στρατιώτες ήταν περισσότερο αποδοτικοί ανά αποστολή. Μπορούσαν να επικεντρωθούν στην αποστολή τους και όχι στο συχνό ανεφοδιασμό κι εμείς μπορούσαμε να στρέψουμε τα εναέρια μέσα προς άλλα καθήκοντα.”

Η Κάθριν Χάμμακ έκλεισε την ομιλία της λέγοντας: “Είστε οι μελλοντικοί ηγέτες του Στρατού. Αυτή θα είναι η δουλειά σας, να καταλαβαίνετε πως θα επιχειρούμε στο μέλλον. Έχετε την ευκαιρία να βελτιώσετε τις επιχειρήσεις μέσω αυτής της κουλτούρας. Για να φτάσετε στον στόχο, όμως, θα πρέπει να καταλάβετε τα επιχειρησιακά οφέλη.”

Σε αυτό το πλαίσιο δράσεων, ανώτατοι αξιωματικοί της Διοίκησης Δόγματος κι Εκπαίδευσης (TRADΟC), της Διοίκησης Υποστήριξης Συνδυασμένων Όπλων (CASCOM) και της Σχολής, συναντήθηκαν με το ακαδημαϊκό προσωπικό, προκειμένου να βελτιώσουν την εκπαίδευση που παρέχουν στους σπουδαστές. Η τάξη του 2016 θα είναι η πρώτη που θα λάβει εκπαίδευση για θέματα ενέργειας μέσω των μαθημάτων της Χημείας, των Μαθηματικών, της Πληροφορικής, της Ψυχολογίας και της Αγγλικής γλώσσας.

Ο Συνταγματάρχης Τσόζεφ Σάννον, Γενικός Διευθυντής του Τομέα Χημείας του West Point, στην ομιλία του ανέφερε ότι, “η ολοκληρωμένη, όχι η προσθετική αντίληψη βοηθάει τα τμήματα να ενισχύσουν το ακαδημαϊκό πρόγραμμα, χωρίς επιπλέον μαθήματα, χωρίς επιπλέον κόστος. Για παράδειγμα, στη Χημεία, ουσιαστικά δεν προσθέσαμε τίποτα στο πρόγραμμα. Αυτό που κάναμε ήταν να πάρουμε το υπάρχον και να βρούμε ευκαιρίες να προσθέσουμε το κομμάτι της επιχειρησιακής ενέργειας.”

Στη συνέχεια της ομιλίας έγινε αντιπαράθεση επιχειρημάτων από ομάδες σπουδαστών, μέσω των οποίων παρουσίασαν τις δικές τους απόψεις για το πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η προσέγγιση στο ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας σε όλα τα επίπεδα, από το τακτικό μέχρι το στρατηγικό.

 

WP Energy 2

 

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ένοπλες Δυνάμεις, Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: