Ο Παπανικολής “τορπιλίζει” την Γερμανία – Ακινησία για τα νοτιοκορεατικά Type 214

Type 214 HD

 

Ο Ινδός Πρωθυπουργός, Μανμοχάν Σινγ, θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την Γερμανίδα Καγκελλάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο διμερών επαφών, με ευρεία ατζέντα θεμάτων. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, σημαντικό χώρο θα καταλάβουν και τα στρατιωτικά ζητήματα, αν και δεν θα λάβουν ευρεία δημοσιότητα.

Από τα στρατιωτικά βασικό κομμάτι της συζήτησης θα αφορά και τα υποβρύχια. Όπως αναφέρει η εφημερίδα The Hindu, το Ινδικό Ναυτικό θέλει να αποκτήσει νέα παρτίδα υποβρυχίων, επιπλέον των ήδη παραγγελθέντων Scorepene. Τα μόνα γερμανικά που διαθέτει είναι τέσσερα κλάσης Type 209 (δύο κατασκευάστηκαν στην Γερμανία και δύο στην Ινδία). Ωστόσο, μόλις ολοκληρώθηκε η κατασκευή τους βγήκε στην επιφάνεια το σκάνδαλο δωροδοκίας, με αποτέλεσμα να μην ακολουθήσει η άσκηση προαίρεσης.

Τώρα που το Ναυτικό επιθυμεί να προμηθευτεί νέα υποβρύχια, πολλοί είναι αυτοί που είναι άκρως σκεπτικοί με την Γερμανία και την HDW, όχι μόνο λόγο του παλαιού σκανδάλου, αλλά κυρίως λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Νότια Κορέα με τα Type 214 (κάτι που επιβεβαίωσε η ινδική εφημερίδα), αλλά και με τα όσα αντιμετώπισε η Ελλάδα με τα γνωστά προβλήματα. Παρ’ όλ’ αυτά, το Ινδικό Ναυτικό δηλώνει ικανοποιημένο από την απόδοση των Type 209.

 

Type 214 2 South Korea

 

Όσον αφορά τα νοτιοκορεατικά υποβρύχια, οι πηγές της εφημερίδας θέλουν τα τρία υποβρύχια – Sonwonil, Jeongii και Jung-geun – να είναι ακινητοποιημένα, καθώς το πρώτο υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια θαλασσοταραχής. Επιπλέον, όλα τα σκάφη αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το επίπεδο εκπομπής θορύβου. Πηγές του Ινδικού Ναυτικού θεωρούν και το πρόβλημα του θορύβου πολύ σοβαρό, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως τα υποβρύχιά τους θα εντοπίζονται πολύ εύκολα από τα κινεζικά που μπαίνουν μυστικά στον Κόλπο της Βεγγάλης.

Άλλες πηγές της εφημερίδας, πάντως, ξεκαθάρισαν πως τα επίπεδα θορύβου ήταν χαμηλότερα των απαιτήσεων που είχαν τεθεί από τους Νοτιοκορεάτες, αλλά υψηλότερα από αυτά που υποσχέθηκε η HDW. Για το λόγο αυτό η τελευταία φέρεται να πλήρωσε πρόστιμο. Οι ίδιες πηγές, ανέφεραν πως ο “Παπανικολής” είχε πρόβλημα ευστάθειας, το οποίο πρόβαλαν και σε βίντεο, και ξεκαθάρισαν πως η γερμανική εταιρεία το έλυσε, αλλά η Ελληνική Κυβέρνηση έφερε νέα ζητήματα επί τάπητος.

Το σκηνικό δημιουργεί κάκιστη εικόνα για την γερμανική εταιρεία και δυσκολεύει τις προσπάθειες της Άνγκελα Μέρκελ να πουλήσει τα όπλα. Φυσικά τέτοια “προβλήματα” είναι όπλα στη φαρέτρα των αντιπάλων της γερμανικής βιομηχανίας όπλων.

 

Scorpene 2

 

Ετικέτες: , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία, Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: