Το νέο μαχητικό 6ης Γενιάς του Αμερικανικού Ναυτικού – Βίντεο

F:A-XX Boeing

 

Πριν από ένα χρόνο το Αμερικανικό Ναυτικό είχε ξεκινήσει τη διαδικασία σχεδίασης του μελλοντικού του αεροσκάφους, που υπολογίζεται να μπει σε υπηρεσία κοντά στο 2030. Τότε αναμένεται τα μαχητικά F/A-18E/F Super Hornet και τα EA-18G Growler να συμπληρώσουν τις 9.000 ώρες πτητικής ζωής, οπότε και θα αντικατασταθούν από τα νέα αεροσκάφη. Σε Επιστολή για Παροχή Πληροφοριών (RfI), το US Navy αναζητά τις προτάσεις της βιομηχανίας για πιθανές λύσεις που θα επιχειρούν από τα CVN (πυρηνικά αεροπλανοφόρα). Τα μαχητικά θα προσφέρουν εναέρια υπεροχή με πολλαπλές δυνατότητες κρούσης (Strike Warfare, Surface Warfare, Close Air Support).

Το Αμερικανικό Ναυτικό μας έχει συνηθίσει όλες τις περασμένες δεκαετίες σε σχεδιάσεις που του παρείχαν κορυφαίες επιδόσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της εναέριας υπεροχής. Λόγω των επιχειρησιακών δεδομένων, οι Στόλοι του θα έπρεπε να δρουν μακρυά από την κάλυψη της Αεροπορίας ή από βάσεις στην ξηρά. Άρα, τα μόνα μέσα που θα είχε στη διάθεσή του είναι τα ιδία.

Μαχητικά όπως το F-8 Crusader, το A-4 Skyhawk, το F-14 Tomcat (σε συνδυασμό με τον κορυφαίο πύραυλο Phoenix) ή το F-18 Hornet, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Η κατάσταση φαίνεται ότι ανατράπηκε για ένα “περίεργο” λόγο με την απόφαση για προμήθεια των F-35. Μιας μονοκινητήριας πλατφόρμας, που ως πτητική πλατφόρμα ουδεμία σχέση έχει με τις πραγματικές ανάγκες εναέριας υπεροχής του Αμερικανικού Ναυτικού, καθώς έγινε προσπάθεια μία σχεδίαση να καλύψει τρεις εκ διαμέτρου διαφορετικές ανάγκες (της Αεροπορίας, του Ναυτικού και των Πεζοναυτών).

Αν αναλογιστούμε το δόγμα του US Navy, για αποστολές άρνησης πρόσβασης/απαγόρευσης περιοχής σε δύσκολα επιχειρησιακά περιβάλλοντα, φαίνεται ακόμα περισσότερο η ανάγκη για ένα αεροσκάφος πραγματικά κορυφαίων επιδόσεων, το οποίο θέτει και νέα δεδομένα στον τομέα της χρηματοδότησης.

Αυτές τις ημέρες, διεξάγεται η “Έκθεση Θάλασσα-Αέρας-Διάστημα” (Sea-Air-Space Exposition), υπό την αιγίδα της “Λίγκας του Ναυτικού” (Navy League), στην Ουάσινγκτων. Εκεί η Boeing παρουσιάζει αναβαθμισμένη έκδοση της σχεδιαστικής αντίληψης για το πρόγραμμα F/A-XX έκτης γενιάς.

Όπως φαίνεται από τη φωτογραφία, πρόκειται για αεροσκάφος χωρίς κάθετο σταθερό, με χαρακτηριστικά σχεδίασης stealth. Για πρώτη ίσως φορά σε αμερικανική σχεδίαση, βλέπουμε ένα μαχητικό με canards. Τα τελευταία αν και δε βοηθούν στον τομέα της απόκρυψης του ίχνους, εντούτοις θεωρείται ότι αυτό θα εξισορροπηθεί από την απουσία κάθετων σταθερών.

Η Boeing ανέφερε πως θα μπορεί να προσφέρει το αεροσκάφος εναέριας υπεροχής, σε έκδοση επανδρωμένη και μη επανδρωμένη. Στις απαιτήσεις του Ναυτικού περιλαμβάνεται και το αυξημένο βεληνεκές των αεροσκαφών και ανώτερες κινηματικές επιδόσεις – ελλείψεις που εντοπίζονται στα F-35. Δηλαδή, το F/A-XX θα καλύψει τον τομέα της εναέριας υπεροχής, με το F-35C, ανάλογα με την πορεία του στο μέλλον, να καλύπτει πιθανόν τις αποστολές κρούσης.

Αντίστοιχα, η Lockheed Martin παρουσίασε κι αυτή την πρότασή της, που είναι η παρακάτω φωτογραφία. Ωστόσο, η εταιρεία έχει να υλοποιήσει πρώτα το πρόγραμμα του F-35.

Next-generation fighter

 

Το πρόβλημα προς το παρόν εστιάζεται σε δύο τομείς. Στην χρηματοδότηση, αφού η αμερικανική οικονομία οδηγείται σε περικοπές, ενώ οι αυτόματες περικοπές (sequestration) μπορεί να κάνουν την κατάσταση χειρότερη. Από την άλλη πλευρά, ο κύριος βραχίονας άσκησης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, το Αμερικανικό Ναυτικό και τα αεροπλανοφόρα του, είναι αδύνατο να μείνουν χωρίς ένα αεροσκάφος εναέριας υπεροχής. Το F-35C δεν είναι σε θέση να καλύψει τον πρωτεύοντα αυτό ρόλο. Θεωρούμε ότι ο βαθμός ελαστικότητας των δύο παραγόντων – χρηματοδότηση έναντι επιχειρησιακών αναγκών – θα καθορίσει το φάσμα των επιλογών, που στο ένα άκρο είναι η στασιμότητα στο F/A-XX και συνέχιση με F/A-18E/F και F-35C, και στο άλλο άκρο η χρηματοδότηση του F/A-XX και ακύρωση ή μείωση των F-35C. Όλες οι ενδιάμεσες λύσεις ή “ακραίες” λύσεις θα εξαρτηθούν από τους παράγοντες ελαστικότητας.

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία, Πολυμέσα, Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: