Τουρκία: “Καρότο και μαστίγιο” στις ΗΠΑ

Turkey flag

 

“Μαστίγιο” από τη μία πλευρά και “καρότο” από την άλλη, ήταν οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι καυστικές δηλώσεις έγιναν στην εφημερίδα Χουριέτ και αφορούσαν το πυρηνικό πρόγραμμα της Άγκυρας και πιο συγκεκριμένα για την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου. Συγκεκριμένα, ο υπουργός δήλωσε πως “αν δεν κατασκευάσουμε το πυρηνικό εργοστάσιο με τις ΗΠΑ, ποιό στρατηγικό πρόγραμμα θα διαχειριστούμε μαζί τους; Είναι δικαίωμά μας ως εταίρου που αποτελεί μοντέλο, να περιμένουμε αντίστοιχη συνεργασία”.

Δηλαδή, ο Τ. Γιλντίζ εκμεταλλεύεται τα όσα λένε οι ΗΠΑ για την Τουρκία, όσον αφορά τη θέση της ως μοντέλο πολιτικής διακυβέρνησης στην Μέση Ανατολή. Αφού οι ΗΠΑ θεωρούν την Τουρκία ως παράδειγμα και ως “βοηθό” – εταίρο στον σχεδιασμό αυτό, τότε θα πρέπει να υπάρξει και αντίστοιχη συνεργασία. Αλλά κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου με αμερικανική τεχνογνωσία σημαίνει ότι η Άγκυρα προσπαθεί να δημιουργήσει νέες σχέσεις αλληλεξάρτησης με την Ουάσινγκτων, ώστε να μπορεί να εκμεταλλευτεί την ισχύ της. Στο “ανατολικότερο” μία έκφραση τα λέει ξεκάθαρα – “χέρι που δεν μπορείς να κόψεις, φίλα το”.

Θα επαναλάβουμε και πάλι την ανάλυση του Cube Defense3 Analysis για το ότι η Ελλάδα έχει ελάχιστα να προσφέρει στη διεθνή πολιτική ώστε να αναβαθμίσει τη θέση της. Το χειρότερο είναι πως δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να αλλάξει αυτήν τη θέση. Ο ρόλος της περιορίζεται σε αυτόν ενός κομπάρσου ή ενός κομιστή, λόγω της γενικότερης ανικανότητας των κομμάτων εξουσίας, κατά κύριο, και της αντιπολίτευσης κατά δεύτερο λόγο. (Γιατί η Τουρκία είναι χρήσιμη κι όχι η Ελλάδα;)

Ετικέτες: , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: