Ανησυχία από τα κινεζικά λιμάνια – βάσεις στο εξωτερικό

Bagamoyo port

 

Ανησυχία προκαλεί στην Δύση και στις ασιατικές χώρες η επέκταση των κινεζικών βάσεων στο εξωτερικό. Τελευταία, μετά τη βάση στο Πακιστάν, στην είσοδο/έξοδο του Περσικού Κόλπου, η Κίνα επένδυσε δέκα δισεκατομμύρια δολλάρια στο λιμάνι Μπαγκαμόγιο. Μέχρι στιγμής, η Κίνα έχει χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη λιμανιών σε πολλές χώρες, όπως η Μυανμάρ, το Μπανγκλαντές, το Πακιστάν, η Σρι Λάνκα και οι Σεϋχέλλες.

Η επένδυση, που έγινε στο πλαίσιο κοινής επιχειρηματικής σύμπραξης, προκάλεσε σημαντική ανησυχία λόγω του μεγέθους της. Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, Γιάνγκ Γιουζούν, δήλωσε πως “το πρόγραμμα είναι καθαρά μια επιχειρηματική κίνηση και κάθε προσπάθεια να αναβαθμιστεί σε έργο στρατιωτικής φύσης είναι άσκοπη.” Επιπλέον, το Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων Xinhua, μέσω του οποίου έγινε γνωστή η ανακοίνωση του Κινεζικού ΥΠΑΜ, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις τα πλοία κάθε χώρας μπορούν να ελλιμενιστούν στα λιμάνια άλλων χωρών εφόσον υπάρχει η συμφωνία της χώρας υποδοχής.

Ωστόσο κανένας στην Δύση δεν φαίνεται να ενστερνίζεται αυτήν τη θέση. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στον Τύπο, το λιμάνι στην Τανζανία θα μπορέσει να εξυπηρετήσει 20 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια (TEU). Το μέγεθος θεωρείται ασύλληπτο, ακόμα κι αν υπήρξε απόφαση να γίνει η χώρα εμπορευματικός κόμβος παγκόσμιας κλάσης. Με 20 εκατομμύρια TEU, το λιμάνι θα γίνει το πέμπτο μεγαλύτερο στον κόσμο…, το μεγαλύτερο στην Ασία-Αφρική… ξεπερνώντας το Ρόττερνταμ και το Λος Άντζελες.

Σε τεχνικούς όρους αυτό σημαίνει ότι το λιμάνι θα μπορεί να φιλοξενήσει πλοία μεγάλου εκτοπίσματος. Οπότε οι πάντες στην Δύση και την Ασία βλέπουν ότι το έργο γίνεται κυρίως για στρατιωτικούς λόγους, με την Κίνα να επεκτείνει τον ιστό της σε μεγαλύτερη έκταση και σε κομβικά γεωγραφικά σημεία, τα οποία αποτελούν συντελεστές ισχύος στις διεθνείς σχέσεις.

 

China parade 1

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια, Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: