Ινδία: Ξεκινά το πρόγραμμα Varsha… λόγω Κίνας

Indian Navy flag

 

Η ανησυχία της Ινδίας για τις ολοένα αυξανόμενες δυνατότητες και ηγεμονικές τάσεις του παλαιού της αντιπάλου, της Κίνας, την οδήγησαν στην έναρξη κατασκευής εγκαταστάσεων επέκτασης της ναυτικής βάσης που βρίσκεται κοντά στην πόλη Ραμπίλλι, στα ανατολικά της χώρας. Η βάση ανήκει στην Ναυτική Διοίκηση Ανατολής και η ολοκλήρωση των έργων θα γίνει μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που υπάρχουν, που είναι και αρκετά γενικές, το Project Varsha όπως ονομάζεται, προβλέπει τη δημιουργία εκτεταμένων υπόγειων εγκαταστάσεων και ενισχυμένων καταφυγίων, όχι μόνο για το προσωπικό αλλά και για τα υποβρύχια, προστατεύοντάς τα από ισχυρές αεροπορικές επιθέσεις. Ουσιαστικά αποτελεί και μια απάντηση στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα της Κίνας, για την κατασκευή τέτοιων εγκαταστάσεων στη νήσο Χαϊνάν, που αποτελεί και βάση των νέων πυρηνικών υποβρυχίων κλάσης Shang.

Η επέκταση της ναυτικής βάσης αποτελεί συμπλήρωμα σε αντίστοιχα έργα που είχαν γίνει στη δυτική ακτή της Ινδίας, στη ναυτική βάση Καρουάρ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η όποια εχθρότητα από την πλευρά του Πακιστάν. Σε αυτήν τη βάση, με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των έργων, θα μπορούν να ελλιμενιστούν έντεκα μεγάλα σκάφη επιφανείας. Αυτή θα είναι και η βάση του αεροπλανοφόρου INS Vikramaditya και των έξι υποβρυχίων Scorpene.

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: