Σοβαρή πίεση στη γαλλοβρετανική… ευρωπαϊκή Άμυνα

Lancaster House Treaty

Σοβαρή οικονομική πίεση δέχεται η συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας, λόγω και της ανάγκης για περικοπές στο γαλλικό αμυντικό προϋπολογισμό.

Στο Γαλλικό Κοινοβούλιο υπήρξε έντονη συζήτηση επί του θέματος και σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν βουλευτές, οι αμυντικές δαπάνες αναμένεται να μειωθούν μέχρι και 30 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2020, προβλέποντας μάλιστα την απώλεια των συμβατικών στρατιωτικών ικανοτήτων. Σύμφωνα με άλλες αναφορές των βουλευτών, θα υπάρξουν περικοπές 50.000 θέσεων εργασίας από το Υπουργείο Άμυνας, έως το 2015, οι οποίες το 2020 θα ανέλθουν σε 100.000. Αυτό συνεπάγεται μείωση κατά 50% στις μάχιμες μονάδες και σε μαχητικά αεροσκάφη.

Παρ’ όλ΄αυτά, Βρετανία και Γαλλία βρίσκονται σε συνεχείς επαφές για το ζήτημα, δεδομένου ότι έχουν υπογράψει σχετικές αμυντικές συμφωνίες συμφωνίες Lancaster House). Εντούτοις, υπάρχουν και πιο “ψύχραιμες” φωνές που τονίζουν ότι οι συμφωνίες δεν πρόκειται να διαλυθούν, αλλά για πολλά προγράμματα – συνεργασίες θα υπάρξει πρόβλημα. Για παράδειγμα, θεωρείται ότι, θα μειωθούν οι παραγγελίες για μεταφορικά αεροσκάφη Α400Μ από την πλευρά της Γαλλίας, οδηγώντας έτσι, σε αντίστοιχες αναθεωρήσεις του συνολικού κόστους, άρα και σε πιθανές μειώσεις από την Βρετανία.

Σχετική ανακούφιση για το ζήτημα προσέφεραν οι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολλάντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό. Όπως προαναφέραμε, στην Γαλλική Βουλή υπήρξαν έντονες συζητήσεις για τις αμυντικές δαπάνες, οι οποίες πρέπει να μειωθούν, αλλά και για το πως θα καταφέρει η χώρα να μη χάσει τη θέση της στο διεθνές στερέωμα, την στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη εμπιστοσύνη των Γάλλων πολιτών στις Ένοπλες Δυνάμεις τους.

Στο πολιτικό αυτό πλαίσιο, ο Φρ. Ολλάντ δήλωσε ότι, οι αμυντικές δαπάνες θα παραμείνουν στο επίπεδο των 31 δισεκατομμυρίων ευρώ ανά έτος, όχι μόνο για το 2014, αλλά για όλα τα έτη μέχρι και το 2019. Σημαντικό είναι, όπως ανέφερε, να κάνουν όλοι λίγη υπομονή μέχρι να εκδοθεί η νέα Λευκή Βίβλος του Υπουργείου Άμυνας, η οποία θα παρουσιάζει και τους στρατηγικούς προσανατολισμούς. Επιπλέον, θα γίνει λεπτομερής αναφορά για τον Στρατιωτικό Προγραμματισμό (προμήθειες, οργάνωση κτλ).

Bastille 1

Η γαλλοβρετανική συνεργασία είναι ένδειξη της τάσης που ενισχύεται τα τελευταία χρόνια βάσει της οποίας οι χώρες της Ευρώπης συνεργάζονται στους τομείς της άντλησης δυνάμεων, των κοινών προμηθειών και της ανάπτυξης από κοινού νέων τεχνολογιών. Ένα ακόμα κλασικό παράδειγμα αυτού είναι η συνεργασία των Σκανδιναβικών κρατών.

Αλλά παράδειγμα επί του αντιθέτου είναι η κατά κύριο λόγο η ανυπαρξία της Ελλάδας και η ανικανότητά της (των πολιτικών κατά κύριο λόγο) να μπορέσει να μετουσιώσει την στρατιωτική συνεργασία με Βαλκανικές χώρες ή άλλες σε κάτι πιο έμπρακτο. Δηλαδή, να επεκτείνει την απλή – γενικού τύπου στρατιωτική συνεργασία σε ολοκληρωμένη αμυντική-πολιτική-τεχνολογική “οντότητα”, την στιγμή που για αρκετά χρόνια η πολιτική ηγεσία έλεγε ότι η χώρα είναι κόμβος για τα Βαλκάνια, λόγω του ότι είναι μέλος της ΕΕ. Το πώς μετουσιώθηκε αυτό σε αξιόλογη εφαρμοσμένη πολιτική είναι άγνωστο. Ίσως έτσι η χώρα να είχε περισώσει τις αμυντικές της βιομηχανίες (το λιγότερο).

Η γαλλοβρετανική συνεργασία είναι μονόδρομος για τις δύο χώρες. Σε πολιτικό επίπεδο, είναι ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσουν να παραμείνουν στον πυρήνα της ΕΕ ή έστω κοντά σε αυτόν, αφού και οι δύο είναι χώρες που τείνουν να εμπλέκονται στα ζητήματα ασφαλείας, σε αντίθεση με την Γερμανία, που ενισχύει τον ηγεμονικό της ρόλο στην Ένωση μέσω της οικονομικής ισχύος. Φυσικά, αν η Γερμανία συνεχίσει την ίδια ηγεμονική πολιτική, από κάπου θα πρέπει να προέλθει η αντισυσπείρωση.

Σε βιομηχανικό επίπεδο, παρά την αποτυχία της συγχώνευσης EADS και BAE Systems, η συνεργασία είναι άκρως απαραίτητη ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν τα συστήματα που χρειάζονται και να δημιουργήσουν τις απαιτούμενες οικονομίες κλίμακας για την ανάπτυξη τεχνολογικών καινοτομιών. Στο επιχειρησιακό μέρος, είναι απαραίτητη για την άντληση δυνάμεων, επιτυγχάνοντας ένα ακόμα είδος “οικονομιών κλίμακας”. Αυτό που προβληματίζει βέβαια, είναι το πόσο “μακριά” ή σε τι εύρος θα μπορέσουν να προβάλουν την ισχύ τους.

 

Bastille 2

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια, Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: