Κύπρος – Ευρωζώνη: Σε αναζήτηση της επόμενης μέρας

Πραγματικά σε αναζήτηση της επόμενης ημέρας βρίσκεται η Κύπρος και η Ευρωζώνη, καθώς πριν από λίγο το Κυπριακό Κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση του Eurogroup, και μάλιστα βελτιωμένη σε σχέση με την αρχική, για κούρεμα των καταθέσεων. Μάλιστα, η πρόταση δεν έλαβε ούτε μία θετική ψήφο! Η συστημικότητα που ανέφερε ο Β. Σόιμπλε θα τεθεί σε νέα δοκιμασία.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είχε αναφέρει το πρωί ότι υπάρχει δεύτερο σχέδιο για την επίλυση του προβλήματος. Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν πληροφορίες που θέλουν μία από τις προτεινόμενες λύσεις να είναι η πώληση των δύο τραπεζών σε επιχειρηματίες, ενώ για το δημόσιο χρέος να γίνει εκμετάλλευση των κεφαλαίων των ασφαλιστικών και λοιπών σχετικών ταμείων, με ταυτόχρονη εισφορά από τους Κυπρίους πολίτες. Μια δεύτερη πρόταση θέλει μείγμα χρηματοδότησης από την Ρωσία και το Eurogroup ταυτόχρονα.

Το άρθρο που ακολουθεί είναι αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος«.

 

Cyprus EU protesters

 

 

Λευκωσία: Με 36 ψήφους εναντίον και 19 αποχές καταψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο που προβλέπει κούρεμα των καταθέσεων. Κατά τάχθηκαν οι 36 βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, του ΕΥΡΩΚΟ, ο βουλευτής των Οικολόγων και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, ενώ οι 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ ψήφισαν αποχή.

Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου ζήτησε αναβολή της συζήτησης για αύριο, αίτημα στο οποίο δεν βρήκε σύμφωνους τους υπόλοιπους βουλευτές.

Νωρίτερα, προηγήθηκε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ή εκπροσώπων κομμάτων, κατά την οποία αποφασίστηκε ο χρόνος που θα δοθεί σε κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα. Ο χρόνος που θα δοθεί είναι 30 λεπτά για τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, 20 λεπτά για το ΔΗΚΟ, 15 για την ΕΔΕΚ, 12 για το ΕΥΡΩΚΟ και 10 λεπτά για τον Βουλευτή των Οικολόγων, Γιώργο Περδίκη. Από κάθε κόμμα αναμένεται να μιλήσει ο Πρόεδρος ή Αναπληρωτής Πρόεδρος.

Θα ακολουθήσει ψηφοφορία για την έγκριση ή απόρριψη του νομοσχεδίου.

Να σημειωθεί επίσης ότι νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών συγκάλεσε για αύριο, Τετάρτη, στις 9 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Έξω από τη Βουλή έχουν συγκεντρωθεί πολίτες που διαμαρτύρονται για τα εκβιαστικά δηλίμματα που έθεσε το Eurogroup, αλλά και για την περίπτωση κουρέματος των καταθέσεών του.

Έντονο είναι και το ενδιαφέρον ξένων ανταποκριτών που βρίσκονται από νωρίς το απόγευμα στο χώρο της Βουλής.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Εξωτερική Πολιτική & Ασφάλεια, Πολιτική & Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: