Κύπρος: Το νέο πειραματόζωο της Ευρωζώνης;

Cyprus Finance

 

 

Ως βόμβα έσκασε η απόφαση του Eurogroup να εξαναγκαστούν οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών, να συμμετάσχουν στο πακέτο διάσωσης της οικονομίας μέσω του κουρέματος των καταθέσεών τους. Για να έχει, όμως, ισχύ η απόφαση, θα πρέπει να υπερψηφιστεί από το Κυπριακό Κοινοβούλιο. Όπως είναι ήδη γνωστό, οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ θα υποστούν κούρεμα της τάξης του 6,7%, ενώ όσες είναι από το ποσό αυτό και άνω θα κουρευτούν κατά 9,9%. Πρόκειται για μια απόφαση χωρίς προηγούμενο ή καλύτερα μια λύση άνευ προηγουμένου, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Κι αυτό κάνει την Κύπρο να φαίνεται ως το νέο πειραματόζωο της Ευρωζώνης.

Όμως, η νέα απόφαση του Eurogroup φέρνει τα πάνω, κάτω. Πλέον, οι τόκοι επί των καταθέσεων θα φορολογούνται με 20 έως 25% και η φορολογία των επιχειρήσεων θα φτάσει στο 12,5% από 10% που ήταν μέχρι σήμερα. Από τις αποφάσεις που αναφέραμε, η Κυπριακή Κυβέρνηση υπολογίζεται ότι θα βάλει στο ταμείο της 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, τα ελλαδικά καταστήματα των κυπριακών τραπεζών είναι αυτά που εξαιρούνται από τις αποφάσεις. Ωστόσο, θα υπάρξει απορρόφησή τους από κάποια ελλαδική τράπεζα, κάτι που αναμένεται να κοστίσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Το ποσό θα καταβληθεί από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά σύντομα θα επιστρέψει από τους δανειστές μας.

Cyprus Cyprus

Cyprus Laiki

Στο σημείο αυτό τίθεται ένα ερώτημα, το οποίο θα απαντήσουν τα γεγονότα των επομένων ημερών. Εξαγορά των κυπριακών εν Ελλάδι τραπεζών από ελληνικές ιδιωτικές φαίνεται από δύσκολο έως αδύνατο, αφού δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Άρα, το πιο πιθανό είναι ότι, θα απαιτηθεί κάποια κρατική… τράπεζα (ασχέτως των εξαγγελιών για τις αποκρατικοποιήσεις), αφού τα λεφτά θα δοθούν αρχικά από το κράτος κι έπειτα την ΕΕ όπως αναφέραμε. Θα πρέπει να έχουμε πάντως υπόψη την πορεία της όποιας “τράπεζας” αναλάβει να κάνει την εξαγορά, αφού θα είναι μια σημαντική προίκα που θα λάβει.

Στα της βοήθειας ακούγονται πολλά. Ο επικεφαλής του ESΜ δήλωσε ότι, η αυτή θα είναι διάρκειας τριών ετών, με τις δόσεις να καταβάλλονται κάθε τρεις μήνες. Ο Όλι Ρεν ναι μεν δήλωσε ότι, η σημασία της κυπριακής οικονομίας είναι συστημική (δηλαδή η πτώχευσή της μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερα προβλήματα ή κατάρρευση της ευρωζώνης), αλλά ο Γ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι, η συστημικότητα της Κύπρου θα πρέπει να αποδειχθεί…, ενώ το πακέτο βοήθειας το χαρακτήρισε μη σίγουρο. Τέλος, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως δεν έχει αποφασιστεί το εάν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πακέτο διάσωσης.

Από το πρωί επικρατεί μεγάλη αναστάτωση στους Κυπρίους πολίτες και όχι μόνο, αλλά όπως φαίνεται μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Από καιρό η Ευρωζώνη προσπαθούσε να επιβάλει κάποιου είδους έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της Κύπρου. Το πρώτο ναι μεν ανήκει στην Ευρωζώνη, αλλά από την άλλη προσέφερε επιτόκια τα οποία ήταν σε θέση να προσελκύουν ξένους καταθέτες. Η δε οικονομία της, είχε χαμηλή φορολογία για τις ξένες επενδύσεις, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα τραπεζικό σύστημα οκτώ φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της χώρας. Ως τρίτο επιχείρημα υπέρ της απόφασης είναι το γεγονός ότι φοβήθηκαν αντίστοιχες καταστάσεις με την Ελλάδα, όπου η σταδιακή λήψη μέτρων διώχνει τις καταθέσεις, ενώ είναι αμφίβολη η υλοποίησή τους, άρα η επιτυχία τους. Τέταρτο, είναι αυτό που αναφερόταν εδώ και πολύ καιρό. Τα κυπριακά ομόλογα συνάφθηκαν με βάση το διεθνές δίκαιο, κάτι που συνεπάγεται ότι θα ήταν δύσκολο να επιβληθεί εξαναγκαστικό κούρεμα στους ομολογιούχους, οι οποίοι θα μπορούσαν εύκολα σχετικά, να προσβάλουν νομικά την όποια σχετική απόφαση.

Το κούρεμα των καταθέσεων, λοιπόν, είναι “θεραπεία – σοκ”. Αλλά πλέον δημιουργείται ένα νέο προηγούμενο. Η ανασφάλεια για τις καταθέσεις των πολιτών. Τέτοια ζητήματα ως πολιτικές αποφάσεις μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα, χωρίς προειδοποίηση, με τους καταθέτες να μετρούν τις απώλειές τους, αφού κανείς δεν χρειάζεται να τους “υπολογίζει”. Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιδράσουν οι καταθέτες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και το τί θα σημαίνει κάτι τέτοιο για τους Έλληνες καταθέτες.

Το γεγονός ότι, το ζήτημα των ξένων καταθέσεων και της φορολογίας ήταν τύποις κόκκινη γραμμή για την Λευκωσία, είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση τριβών με τους ξένους υποψήφιους δανειστές, αλλά και την προσπάθεια της νήσου για εξεύρεση χρηματοδότησης από την Ρωσία, με τη μορφή δανεισμού. Αυτό που έλεγαν εδώ και πολύ καιρό εντός της ΕΕ ήταν ότι, η σύναψη δανειακής σύμβασης με την Κύπρο, για τη διάσωσή της, είναι ουσιαστικά διάσωση των ρωσικών καταθέσεων.

Cyprus EU 1

Όπως προαναφέραμε, η έγκριση της απόφασης του Eurogroup περνάει από την Κυπριακή Βουλή. Για την ακρίβεια πρώτα περνάει από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της νήσου. Εκεί θα ζυγιστούν όλα τα υπέρ και τα κατά. Εκεί θα έχει την ευκαιρία ο Νίκος Αναστασιάδης να τους παρουσιάσει τα επιχειρήματα που θα του πρόταξαν οι δανειστές. Εκεί θα φανεί όχι τόσο η δυνατότητα της κυπριακής και ελλαδικής πλευράς να διαπραγματευθούν, αλλά να εξαργυρώσουν τα “πετρέλαια” σε πολιτική ισχύ. Βέβαια, μέχρι στιγμής φαίνεται ότι οι υδρογονάνθρακες δεν αποτελούν και τόσο ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο ή με άλλα λόγια, η Κύπρος, έστω και διαπραγματευτικά, δείχνει να έχει περισσότερη ανάγκη την ΕΕ και όχι το αντίστροφο. Στο πλαίσιο αυτό θα φανεί το πόση αξία μπορούν να έχουν τα όσα ανέφερε περί ΑΟΖ ο Αντώνης Σαμαράς στους “Ευρωπαίους”. Δηλαδή, πρόκειται για μια απλή, αλλά ουσιαστική, αξιολόγηση στρατηγικής.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, οι ισορροπίες στην Κύπρο κάθε άλλο παρά θετικές φαίνονται. Τα περισσότερα από τα κόμματα του Κυπριακού Κοινοβουλίου τάσσονται κατά του σχεδίου του Eurogroup. Από τις 56 έδρες θα πρέπει οι κατέχοντας τις 29 να ψηφίσουν “ναι”. Μέχρι στιγμής όλα είναι στον αέρα και η μόνη “ελπίδα” είναι να καταφέρει να πείσει ο Κύπριος Πρόεδρος τους συναδέλφους του, κατά τη διάρκεια του συμβουλίου αρχηγών. Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες και θα επανέλθουμε με την παρουσίαση νέων στοιχείων.

Cyprus Cyprus 2

Ετικέτες: , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Εξωτερική Πολιτική & Ασφάλεια, Πολιτική & Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: