Πειρατική σημαία από την Γαλλία και την… Βρετανία

France UK flags

 

Αποκαλυπτική ήταν η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, Λωράν Φαμπιύς. “Σηκώνοντας πειρατική σημαία” ξεκαθάρισε ότι, το Παρίσι και το Λονδίνο είναι έτοιμα να παράσχουν όπλα στους Σύρους επαναστάτες, ακόμα κι αν δεν υπάρχει υπάρχει ομόφωνη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιέζοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση, οι δύο χώρες θα ζητήσουν να συγκληθεί νωρίτερα η ΕΕ για το ζήτημα του εμπάργκο όπλων προς την Συρία.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε χαρακτηριστικά: “Κάναμε βελτιώσεις στο ζήτημα του εμπάργκο όπλων προκειμένου να μπορέσουμε να παράσχουμε μη-θανατηφόρο εξοπλισμό. Ελπίζω ότι μπορούμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους συνεταίρους μας και να συμφωνήσουν μαζί μας για το εάν και πότε μπορούν να γίνουν περισσότερες αλλαγές λόγω αναγκαιότητας. Αλλά εάν δεν μπορέσουμε, δεν αποκλείεται να κάνουμε πράγματα με το δικό μας τρόπο.”

Το ζήτημα του εμπάργκο όπλων προς τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στην Συρία επανεξετάζεται κάθε τρεις μήνες. Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, που ξεκαθάρισε πως “είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε τον Συνασπισμό (σ.σ. στην Συρία), τους ηγέτες του και τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, με όλα τα διαθέσιμα μέσα.”

Μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί στους αντιστασιακούς στην Συρία ασύρματοι, αλεξίσφαιρα γιλέκα και ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός. Ωστόσο, για την δωρεά όπλων, υπάρχουν οι πλευρές που είναι αντίθετες. Η Γερμανία θεωρεί πως εάν δοθούν όπλα τότε θα υπάρξει διασπορά τους, ειδικά σε μια ασταθή πολιτικά περιφέρεια. Αντίθετη είναι και η Ρωσία που υπενθυμίζει το Διεθνές Δίκαιο.

Η Γαλλία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να αποδείξει την στρατιωτική της ισχύ και το ρόλο της ως εγγυητή της ασφάλειας της ΕΕ και των γειτονικών περιοχών. Φυσικά η Βρετανία που τόσο καιρό ήταν σε αναζήτηση ρόλου ύπαρξης, ανάμεσα στην αμερικανική εξωτερική πολιτική που στρέφεται περισσότερο στην Ασία και την ευρωπαϊκή που υποτάσσεται στη γερμανική οικονομική πολιτική, φαίνεται ότι βρήκε το συνήθη δεύτερο ρόλο που εντέχνως καλλιεργεί. Αφήνει και πάλι άλλη δύναμη να βγει μπροστά κι αυτή προτιμά να παίζει υποστηρικτικό ρόλο.

Όπως αναφέραμε και παλαιότερα σε αντίστοιχα θέματα, κρατούμε ως σκέψη το γεγονός ότι, η γαλλική εξωτερική πολιτική (συμπεριλαμβανομένης και της βρετανικής) στον τομέα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, να αποτελεί έναν από τους μηχανισμούς εξισορρόπησης της γερμανικής ισχύος, η οποία από οικονομική μπορεί εύκολα κάποια στιγμή να μετατραπεί σε στρατιωτική.

 

Syria candles

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια, Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: