Φώκλαντας / Μαλβίνας: Γυμνό δημοψήφισμα

HMS Trafalgar 1

 

Ολοκληρώθηκε εχθές το δημοψήφισμα που διεξήγαγε η Βρετανία στα Φώκλαντς / Μαλβίνας με το ερώτημα αν οι κάτοικοί του θέλουν να παραμείνουν υπό βρετανική κυριαρχία. Το αποτέλεσμα, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν υπέρ της παραμονής. Το Λονδίνο, το οποίο συνήθως βασίζεται έντονα στην στρατιωτική ισχύ ως μέρος της εξωτερικής του πολιτικής, στράφηκε προς την πλευρά του διεθνούς δικαίου, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της στο ζήτημα.

Βέβαια, γνωρίζοντας την κατάσταση της βρετανικής οικονομίας, κάθε άλλο παρά ξενίζει αυτή η στάση. Τα Φώκλντας / Μαλβίνας είναι πολύ μακριά και οι Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι στην καλύτερή τους κατάσταση. Ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ ήρθε να προστεθεί με τις δηλώσεις του Ναυάρχου ε.α. Σάντυ Γούντγορντ, που ήταν επικεφαλής της δύναμης που πήγε να ανακαταλάβει τα νησιά από τους Αργεντίνους το 1982.

Από τα πέντε συνολικά υποβρύχια κλάσης Trafalgar, μόνο το ένα είναι πλήρως επιχειρησιακό. Πρόκειται για υποβρύχια πυρηνικής πρόωσης, που έχουν ως οπλισμός τους τορπίλες και πυραύλους Tomahawk. Θεωρούνται το ιδανικό “εργαλείο” για αποστολές κρούσης, αν και αναμένεται να αντικατασταθούν από τα υποβρύχια κλάσης Astute.

Από τα νέα Astute, μόνο το ομώνυμο και το δεύτερο έχουν παραδοθεί αλλά κανένα δεν είναι επιχειρησιακό. Έτσι, ενώ η βρετανική στρατιωτική ηγεσία παλαιότερα συζητούσε τις μόνιμες περιπολίες στο νότιο Ατλαντικό, τελικά προχώρησε σε περιστασιακές περιπολίες και σήμερα φαίνεται ότι ούτε αυτό είναι σε θέση να εκτελέσει.

Προχθές, ο Αρχηγός ΓΕΝ της Βρετανίας δήλωσε ότι η χώρα πληρώνει το τίμημα της δεκαετούς καθυστέρησης παραγγελίας των Astute. Αν και επίσημα οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν υπάρχει ζήτημα εισβολής της Αργεντινής, εντούτοις όλοι δείχνουν να το έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους σαν υπόθεση εργασίας, για την οποία, όμως, δεν έχουν απάντηση ή λύση.

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια, Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: