Φεύγει η ENISA από την Κρήτη


ENISA 3

 

Τελικά και παρά τις όποιες προσπάθειες καταβλήθηκαν εδώ και δύο χρόνια, δεν κατέστη δυνατό να παραμείνει η ENISA στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σύμφωνα με την εφημερίδα Europeanvoice.com η European Network and Information Security Agency (ENISA), μετέφερε τους 20 από τους 60 υπαλλήλους της από την Κρήτη στην Αθήνα, με φόβους ότι θα αποχωρήσει πλήρως από την Ελλάδα.

Η υπηρεσία δημιουργήθηκε το 2005 προκειμένου να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στις εθνικές αρχές και τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ζητήματα ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών, και να συντονίζει τις προσπάθειες μεταξύ των υπηρεσιών της ΕΕ, των κρατών και των επιχειρήσεων.

Από την αρχή υπήρξαν σοβαρές ενστάσεις για την τοποθέτηση μιας τέτοιας υπηρεσίας σε ένα νησί, αφού εξ ορισμού είναι αναγκασμένα τα στελέχη της να ταξιδεύουν προς άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Επιπλέον, δεν υπήρχε ενδιαφέρον από την πλευρά νέων στελεχών να δουλέψουν στην υπηρεσία, λόγω του ότι στο Ηράκλειο δεν υπήρχαν κατάλληλα σχολεία για τα παιδιά τους, ούτε δυνατότητα απασχόλησης των συζύγων τους. Άρα η θέση τους στην Κρήτη είχε καταστεί περισσότερο ως εμπόδιο, παρά ως διευκόλυνση. Οι εγκαταστάσεις της ENISA αποτελούσαν επένδυση ύψους 71 εκατομμυρίων ευρώ, με τα 60 να έχουν καταβληθεί από την ΕΕ και τα 11 από το Ελληνικό Δημόσιο.

ENISA 2

Η εφημερίδα αναφέρει ότι, η μετακίνηση στην Αθήνα προμηνύει δραστικά μέτρα, μεταξύ των οποίων είναι και η πλήρης μετακίνηση της υπηρεσίας στις Βρυξέλλες, καθώς το ζήτημα έχει τεθεί από ευρωβουλευτές εδώ και πολύ καιρό. Προς το παρόν στο Ηράκλειο θα παραμείνει η γραμματεία και κάποιες υποστηρικτικές λειτουργίες.

Η τελική ψήφιση του προγραμματισμού θα επικυρωθεί στις 16 Απριλίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών. Το ζήτημα της παραμονής της στην Ελλάδα, μέσω της σχετικής εντολής, είχε τεθεί σε σχετική μελέτη του 2010. Ο Βρετανός κεντροδεξιός ευρωβουλευτής Τζάιλς Τσίτσεστερ, ο οποίος είχε συντάξει το κείμενο της αναφοράς, πρότεινε τη μετακίνηση της ENISA στις Βρυξέλλες, ενώ άλλοι συνάδελφοί του πρότεινα τη μεταφορά στην Αθήνα. Μάλιστα, υπήρξε αντίδραση και από πλευράς Ελλήνων ευρωβουλευτών, αλλά οι περισσότεροι εξ αυτών φαίνεται ότι τώρα είναι υπέρ του υπάρχει το επιχειρησιακό τμήμα της υπηρεσίας στην Αθήνα και το διοικητικό / υποστηρικτικό στο Ηράκλειο (σ.σ. απορούμε πόσο βιώσιμο είναι κάτι τέτοιο)

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων των νέων γραφείων της στο Μαρκόπουλο, Αττικής, ο Έλληνας αντιπρόσωπος στο ΔΣ της ENISA, Νίκος Μουρκογιάννης, δήλωσε πως είναι πεπεισμένος πως οι νέες εγκαταστάσεις στην Αθήνα εξασφαλίζουν ότι αυτή θα είναι πλέον η έδρα της υπηρεσίας. Αλλά, όπως αναφέρει πάντοτε η εφημερίδα με βάση τις πληροφορίες της μέσα από την ΕΕ, το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά της, η συμφωνία προβλέπει εντολή λειτουργίας μόνο για επτά έτη και είναι μοναδική από τις υπηρεσίες της ΕΕ που δεν έχει εντολή επ’ αόριστο.

 

ENISA 1

Ετικέτες: , , ,

Κατηγορίες: Πολιτική & Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: