Τι νέο φέρνει η Proud Manta 2013; – Βίντεο – Φωτό

 

Ξεκίνησε στις 26 Φεβρουαρίου η άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου Proud Manta 2013, στα ανοιχτά της Σικελίας. Στόχος της άσκησης που θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Μαρτίου είναι η εκπαίδευση όλων των μονάδων σε αποστολές και πιθανά σενάρια τα οποία θα αντιμετωπίσει η Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ.

Οι δυνάμεις που θα συμμετάσχουν είναι 2 αεροσκάφη CP-140 Aurora από τον Καναδά, 1 Atlantique από την Ιταλία και 2 Atlantique Mk2 από την Γαλλία, 1+1 P-3C της Γερμανίας και της Νορβηγίας, 2 του ιδίου τύπου από τις ΗΠΑ, και 2+3 ΕΗ-101 Merlin από την Ιταλία και την Βρετανία αντίστοιχα.

Όσον αφορά τις μονάδες υποβρυχίων και επιφανείας, η Ελλάδα έστειλε το Υ/Β Πόντος. Από τις υπόλοιπες χώρες οι συμμετοχές είναι οι ακόλουθες: Γερμανία (2 Φ/Γ, 1 Κορβέτα, 1 Βοηθητικό), Γαλλία (1 ΠΓΥ), ΗΠΑ (1 Καταδρομικό), Τουρκία (1 Υ/Β Type 209/1400), Ιταλία (1 Α/Τ, 1 Υ/Β κι 1 Π/Φ), ΝΑΤΟ (1 Ερευνητικό) και Ισπανία (1 Υ/Β).

Ωστόσο, στην άσκηση θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά μία νέα τεχνολογία, από πλευρά του Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και Πειραμάτων (CMRE) του ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα θα χρησιμοποιηθεί το Wave Glider. Ένα Μη Επανδρωμένο Σκάφος Επιφανείας, το οποίο λειτουργεί με την ενέργεια των κυμάτων και θα χρησιμοποιηθεί για τη δοκιμή νέων τεχνολογιών ανθυποβρυχιακού πολέμου.

 

 

Όπως ανέφεραν τα στελέχη του CMRE η άσκηση είναι ο ιδανικός χώρος να δοκιμαστούν κι άλλες νέες τεχνολογίες, όπως αυτές των Μη Επανδρωμένων Υποβρυχίων Οχημάτων, των Αυτόνομων Σκαφών Επιφανείας, καθώς και το λογισμικό εντοπισμού υποβρυχίων. Ταυτόχρονα, θα δοκιμαστεί για δεύτερη φορά ένα ανθυποβρυχιακό “τείχος” για παράκτιες εγκαταστάσεις, που θα συνδυάζει την χρήση μη επανδρωμένων οχημάτων, υποβρυχίων και επιφανείας, καθώς και εργαλεία σχεδιασμού τέτοιων αποστολών.

Όλες οι παραπάνω ενέργειες θα υποστηρίζονται από το ερευνητικό σκάφος του ΝΑΤΟ, που προαναφέραμε στη σχετική λίστα.

Ετικέτες: , , , ,

Κατηγορίες: Ένοπλες Δυνάμεις, Ασφάλεια, Πολυμέσα, Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: