Η Φινλανδία σώζει τα ναυπηγεία της!

 

STX Finland 1

 

Μεγάλη ήταν η ανακούφιση των εργαζομένων στα ναυπηγεία της STX Finland στο Τούρκου της Φινλανδίας, έπειτα από την απόφαση που ελήφθη, με την οποία απομακρύνεται ο κίνδυνος του κλεισίματός τους.

Τα ναυπηγεία είχαν εξαγοραστεί από την STX Europe που έχει έδρα τη Νορβηγία, η οποία με τη σειρά της είχε εξαγοραστεί από τη νοτιοκορεατική STX Corporation. Λόγω του ότι παρουσιάζουν ελλείμματα και λόγω του ότι δεν υπήρξε αξιόλογο πακέτο χρηματοδότησης των ναυπηγήσεων του πρώτου και δεύτερου κρουαζιερόπλοιου Oasis of the Seas, για λογαριασμό της γερμανικής TUI Cruises, η μητρική STX έδωσε εντολή στα ναυπηγεία της STX France (προφανώς με έδρα την Γαλλία) να αναλάβουν αυτά το πρόγραμμα. Επιπλέον, η φινλανδική εταιρεία απέτυχε να κλείσει την παραγγελία για το τρίτο σκάφος της κλάσης, γεγονός που δημιούργησε την κρίση στην φινλανδική εταιρεία. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε κλείσιμο των ναυπηγείων στο Τούρκου, απολύσεις και μεγάλο πλήγμα για την αξιόλογη ναυπηγική βιομηχανία και την οικονομία της Φινλανδίας.

Η λύση ωστόσο ήρθε την τελευταία στιγμή από την κυβέρνηση. Ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας, Γιαν Βαπααβουόρι, ανακοίνωσε ότι, τα ενδιαφερόμενα μέρη της σύμβασης, σε συνεργασία με την υπηρεσία χρηματοπιστωτικής στήριξης φινλανδικών εξαγωγών και το Φινλανδικό Κοινοβούλιο, το οποίο υπερψήφισε την πρόταση, συμφώνησαν στην χορήγηση 31 εκατομμυρίων ευρώ, ως βοήθημα καινοτομίας…, το οποίο προστίθεται σε άλλο ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ που είχε χορηγηθεί το 2012, πάλι από την Φινλανδική Κυβέρνηση. Επίσης, ο Γ. Βαπααβουόρι ανακοίνωσε ότι, το Φινλανδικό Δημόσιο θα αγοράσει τις εκτάσεις των ναυπηγείων έναντι 23,5 εκατομμυρίων ευρώ κι έπειτα θα τα ενοικιάσει στην STX Europe, εταιρεία στην οποία ανήκει άμεσα η STX Finland.

Περισσότερα στοιχεία για το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας και το πως αυτή αιτιολογήθηκε ενώπιων της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχουν διαθέσιμα. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το ψάξουν οι Έλληνες πολιτικοί, την στιγμή που η χώρα καλείται να επιστρέψει 310 εκατομμύρια ευρώ τα οποία δόθηκαν ως παράνομες επιδοτήσεις στα ΕΝΑΕ. Έχει πολύ ενδιαφέρον το ζήτημα, καθώς όλες οι χώρες της ΕΕ πολεμούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν στρατηγικές υποδομές στις χώρες τους, ενώ οι Έλληνες πολιτικοί πωλούν αισιοδοξία που εκ του αποτελέσματος φαίνεται κενή περιεχομένου.

 

Oasis of the seas 1

Ετικέτες: , , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία, Αμυντική Βιομηχανία, Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία, Πολιτική & Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: