Η επιχείρηση στο Μάλι σε νέα φάση – Φωτογραφίες

Σε προηγούμενο δημοσίευμά μας αναφέραμε το γεγονός ότι η Επιχείρηση Serval πέρασε σε νέα φάση. Αφού οι συμμαχικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τις πόλεις του Μάλι από τους ισλαμιστές αντάρτες, πλέον μάχονται σε όλη την επικράτεια προκειμένου να καταφέρουν να εκμηδενίσουν την απειλή που συνιστούν οι διάσπαρτες ομάδες των ανταρτών.

Αυτό προβλέπει διαφορετικές επιμέρους δράσεις, όπως φαίνεται και από την υλοποίηση του σχεδίου. Ειδικότερα ενισχύεται η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα του Μάλι και των όμορων κρατών, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα ενίσχυσης ή διαφυγής των ισλαμιστών ανταρτών. Ταυτόχρονα διεξάγονται επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια για την καταστροφή των ομάδων και των διαφόρων βάσεων, και τέλος αυξάνεται η μαχητική ικανότητα των υπολοίπων συμμαχικών δυνάμεων και των εγχώριων, ώστε να αναλάβουν αυτόνομα τη συνέχιση των επιχειρήσεων.

Τις τελευταίες ημέρες οι γαλλικές αεροπορικές δυνάμεις εκτέλεσαν αεροπορικές προσβολές στο Τεσσαλίτ και το Γκαό, με πάνω από 40 εξόδους να είναι καθαρά για αποστολές βομβαρδισμού και εγγύς υποστήριξης. Η Γαλλική Αεροπορία κατέστρεψε δέκα αποθήκες πυρομαχικών και δέκα οχήματα των ανταρτών.

Το Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε εχθές ότι, στις 22 Φεβρουαρίου στρατιώτες της Γαλλίας και του Τσαντ ήρθαν σε επαφή με τους τρομοκράτες, τους οποίους και προσέβαλλαν σε συνεργασία με τα γαλλικά μαχητικά. Οι πληροφορίες του υπουργείου ανέφεραν 90 νεκρούς αντάρτες, αλλά με απώλεια 23 στρατιωτών του Τσαντ.

Στην πόλη Γκαό, η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο, παρά τα σποραδικά πυρά. Στις 22 Φεβρουαρίου οι αντάρτες είχαν βάλλει τρεις πυραύλους ΒΜ21, αλλά μονάδες του Μάλι και των Αφρικανικών χωρών εκκαθάρισαν την ευρύτερη περιοχή. Τρεις ημέρες αργότερα, σε αποστολή αναγνώρισης βρέθηκε αποθήκη με πυραύλους των 122 χλστ και χειροβομβίδες, με μία από αυτές να είναι παγιδευμένη. Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις του Μάλι εκτελούν περιπολίες και στον ποταμό Νίγηρα.

Μέχρι στιγμής οι δυνάμεις των Γάλλων φτάνουν τα 4.000 άτομα, μαζί με άλλους 5.800 από τις αφρικανικές χώρες, εκτός του Μάλι.

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: