ΗΠΑ: Ο Αρχηγός ΓΕΑ “καίει” τα πολιτικά κόμματα

 

041016-F-2171A-001

 

Πάταγο προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας των ΗΠΑ, αναφορικά με τις περικοπές που πρόκειται να εφαρμοστούν μέσα στο επόμενο διάστημα, καθώς και για τις αυτόματες περικοπές (sequestration) που ίσως επιβληθούν.

Σε ομιλία του στο χειμερινό συνέδριο της Ένωσης Αμερικανικής Αεροπορίας, ο Πτέραρχος Μαρκ Γουέλς, δήλωσε ότι αν εφαρμοστούν οι αυτόματες περικοπές, η Αεροπορία θα απολέσει το 70% των δυνατοτήτων της και θα διαθέτει έτσι, μόνο 30% διαθεσιμότητα στα μαχητικά της αεροσκάφη για την εκτέλεση των πολεμικών επιχειρήσεων. Από τα αεροσκάφη που ανέφερε εξαιρούνται όσα είναι σχεδιασμένα να εκτελούν αποστολές πυρηνικής κρούσης και όσα συμμετέχουν ήδη σε πολεμικές αποστολές.

 

USAF 1

 

Η υποβάθμιση της Αμερικανικής Αεροπορίας θα ξεκινήσει, όπως δήλωσε, από την 1η Μαΐου, όταν θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι περικοπές στις ώρες πτήσεων των χειριστών. Ωστόσο, σύμβουλοι του Κογκρέσου, ανέφεραν ότι η Αεροπορία έχει ήδη ξεκινήσει να “κατηφορίζει” εδώ και αρκετά χρόνια (για τα αμερικανικά δεδομένα πάντοτε), καθώς αφαιρούνται κονδύλια από τις επιχειρησιακές της ικανότητες, την εκπαίδευση και τη συντήρηση, προκειμένου να δοθούν σε νέα προγράμματα, όπως είναι το F-35 το οποίο σταδιακά καταστρέφει όλη της την χρηματοδότηση. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι, με τα υπάρχοντα δεδομένα, η Αεροπορία θα μπορούσε να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες μόνο με το 40-50% της δύναμής της.

Ο Α/ΓΕΑ κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία και των δύο κομμάτων για περιχαράκωση στις κομματικές τους θέσεις, αδιαφορώντας για την πραγματικότητα. Χαρακτηριστικά ανέφερε το παράδειγμα προμηθειών, οι οποίες αντί να υλοποιούνται μαζικά, δίνονται τμηματικά, με αποτέλεσμα να εκτοξεύεται το κόστος. Το ίδιο πρόκειται να συμβεί και με το πρόγραμμα του F-35, καθώς απαιτείται άμεση απελευθέρωση κονδυλίων, προκειμένου να γίνουν οι σχετικές αναβαθμίσεις στο λογισμικό, την στιγμή που θα αγοραστούν τρία λιγότερα αεροσκάφη το 2013. Τέτοιες καθυστερήσεις μεταθέτουν για το μέλλον την ημερομηνία ένταξής του στον αεροπορικό στόλο των ΗΠΑ.

 

A visiting Spirit

 

070530-D-7203T-001.jpg

Advertisements

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια, Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: