Η αλήθεια: ποιές Γαλλικές φρεγάτες και ποιά αεροσκάφη;

Το ελληνικό αίτημα για την ενοικιάση δύο φρεγατών και τεσσάρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας αποκάλυψε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha Radio ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Το αίτημα φέρεται να διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα.

Ο Σίμος Κεδίκογλου προχώρησε μάλιστα και στη συμπληρωματική και ενδεικτική, εκτίμηση ότι «θα είναι αμοιβαία ωφέλιμο για την Ευρώπη να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Είναι πολύ σημαντικά τα κοιτάσματα Ελλάδας και Κύπρου για την ανεξαρτησία της Ευρώπης» εμμέσως συνδέοντας το αίτημα με την ανάγκη θωράκισης της Ελλάδας ενόψει μια «επικείμενης» ανακύρηξης της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Ας αφήσουμε στην άκρη τη συνειδητή διασύνδεση της επίσκεψης Ολάντ με το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ (που προφανώς θα βρει πολλά ευήκοα ώτα στην ελληνική κοινωνία της κρίσης) και ας επικεντρωθούμε στο ζήτημα που πραγματικά έχει σημασία για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή: τις τρέχουσες ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το πιθανότερο είναι ότι η ενοικίαση φρεγατών από τη Γαλλία δεν αφορά στις υπερσύγχρονες FREMM οι οποίες ήταν συστατικό του μακροχρόνιου σχεδιασμού του ελληνικού ΥΠΕΘΑ αλλά δεν αποτελούν πια ρεαλιστικό στόχο για τη χρεωκοπημένη Ελλάδα. Εξάλλου, η παραγωγή των φρεγατών έχει μέχρι στιγμής καθυστερήσει ώστε το Γαλλικό Ναυτικό να έχει εντάξει μόνο μία FREMM σε υπηρεσία, την D650 Aquitaine. Οπότε οι ελπίδες των Ελλήνων επιτελών για καινούρια αποκτήματα δεν θα βρουν κανένα στήριγμα αλλά αυτό είναι αναμενόμενο υπό τις παρούσες συνθήκες. Εξάλλου, το ναυτικό θέλει λύσεις τώρα, όχι σε πέντε ή δέκα χρόνια.

Με το Γαλλικό Ναυτικό αυτή τη στιγμή επιχειρούν οι κορβέτες κλάσης D’Estiennes d’Orves (9), και οι φρεγάτες Floreal (6) και οι La Fayette (5). Οι πρώτες είναι παλαιότερης σχεδίασης σκάφη τα οποία σχεδιάστηκαν για τις ανάγκες ανθυποβρυχιακού πολέμου και τώρα εκτελούν καθήκοντα περιπολίας ενώ οι δεύτερες είναι επίσης αμφίβολο ότι θα ενοικιαστούν εφόσον ακόμα θεωρούνται αξιόμαχο συστατικό του γαλλικού στόλου και βρίσκονται και σε στάδιο περιορισμένης αναβάθμισης (βελτίωση συστημάτων παρατήρησης). Οπότε πιθανότητα στο στόχαστρο του ελληνικού ναυτικού βρίσκονται οι δύο από τις πέντε φρεγάτες κλάσης La Fayette οι οποίες εντάχθηκαν στις τάξεις του Γαλλικού Ναυτικού από το 1996 μέχρι και το 2001.

SHIP_FFG_LaFayette_F710_lg

Πρόκειται για σχετικά σύγχρονες «ελαφρές» φρεγάτες (έτσι ονομάζονταν αρχικά εξάλλου) οι οποίες στην πραγματικότητα έχουν ελαφρά μεγαλύτερο εκτόπισμα (περίπου 500 τόνους) από τις ελληνικές MEKO 200 ενώ απαιτούν μικρότερο πλήρωμα. Κύριο οπλικό σύστημα κατά στόχων επιφανείας των La Fayette είναι οι Exocet Block II βεληνεκούς περίπου 40 ναυτικών μιλίων αλλά οι Γάλλοι φέρονται να πιστοποιούν σύντομα στην κλάση και τους νεότερους Block III τους οποίους διαθέτει και η Ελλάδα. Η αντιαεροπορική άμυνα των La Fayette ίσως αποτελεί το αδύνατο σημείο τους καθότι περιορίζεται σε έναν οκταπλό εκτοξευτή Crotale του οποίου το σύστημα ελέγχου πυρός βασίζεται σε συνδυασμό υποσυστήματος ραντάρ και ηλεκτρο-οπτικών ώστε ο εγκλωβισμός να μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και υπό συθήκες έντονου ηλεκτρονικού πολέμου. Το ονομαστικό βεληνεκές των Crotale είναι ελαφρά μικρότερο από εκείνο των Sea Sparrow που φέρουν οι ελληνικές MEKO (13 έναντι 18 χλμ) και αποτελούν ταυτόχρονα και το κύριο μέσο εγγύς άμυνας των σκαφών. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το ραντάρ DRBV-15C της Thales αποτελούν ένα αποτελεσματικό πακέτο αυτοάμυνας του πλοίου αλλά σε καμία περίπτωση δεν προσφέρουν δυνατότητες αντι-αεροπορικής άμυνας περιοχής, που ήταν μέχρι πρότινος και η καίριας σημασίας ανάγκη του πολεμικού μας ναυτικού για τις σημερινές και μελλοντικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο. Λογικά, και δεδομένων των οικονομικών συνθηκών, οι επιχειρησιακές ανάγκες τώρα θα αναθεωρηθούν και το δόγμα αντιμετώπισης της θαλάσσιας και αεροπορικής απειλής (με ή χωρίς ανακυρηγμένη ΑΟΖ) θα μεταβληθεί ίσως με την έμφαση στις δυνατότητες κρούσης κι όχι αμυντικής κάλυψης γεωγραφικού χώρου.

atlantique-2-2

Όσον αφορά στα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, εδώ τα πράγματα είναι ακόμα πιο «στενά». Δεδομένου ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει ένα αξιόμαχο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας οποιαδήποτε γαλλική «χείρα βοηθείας» θα είναι σημαντική. Στη συγκεκριμένη περίπτωση λόγος γίνεται για τα Dassault Atlantique κι όχι τα Falcon 20 ή 50 κάποια από τα οποία είναι πεπαλαιωμένα και κάποια δεν θα διατεθούν προς ενοικίαση. Η περίπτωση των Atlantique αναμφίβολα θα δώσει λύσεις εκεί όπου το πρόβλημα είναι μεγάλο και τα μέσα… ανύπαρκτα. Η ελληνική πλευρά διεκδικεί τέσσερα αεροσκάφη από τον στόλο των 22 γαλλικών. Για τα συγκεκριμένα σκάφη οι Γάλλοι θεωρούν ότι δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις και προς τούτο έχουν ξεκινήσει ευρύ πρόγραμμα αναβάθμισης το οποίο θα ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια και θα προχωρήσει σε δύο φάσεις . Σκοπός είναι ολόκληρος ο στόλος των Atlantique να παραμείνει επιχειρησιακός μέχρι και το 2030. H αναβάθμιση θα περιλαμβάνει καινούριο ραντάρ AESA της Thales, νέο κόκπιτ, ηλεκτρο-οπτικό πακέτο παρατήρησης και νέο σύστημα αυτοπροστασίας. Προφανώς, τα ελληνικά αεροσκάφη (αν οι Γάλλοι επιλέξουν να μην διατηρήσουν τις υπάρχουσες οροφές) δεν θα είναι μεταξύ των αναβαθμισμένων. Θα μπορούν ωστόσο να φέρουν οκτώ τορπίλες Mk46 και δύο Exocet, γεγονός το οποίο θα συμπληρώσει (αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα υποκαταστήσει) τις δυνατότητες κρούσης του Πολεμικού Ναυτικού απέναντι στο οξύ πρόβλημα της από αέρος ναυτικής κρούσης που τίθεται όσο τα Mirage 2000 EGM/BGM πλησιάζουν στο όριο ζωής τους. Και μόνο για τη δυνατότητα να φέρουν Exocet τα Atlantique θα αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης της ελληνικής αποτροπής, σε περίοδο μάλιστα ασφυκτικής οικονομικής δυσπραγίας.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία οι πιθανότητες μια γαλλική προσφορά προς ενοικίαση είναι αρκετές και το αποτέλεσμα θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν όχι σωτήριο. Ωστόσο θα αποτελεί ένα προσωρινό (και αναγκαίο φυσικά) μέτρο αντιμετώπισης μιας βαθειά προβληματικής στρατηγικής ασυμμετρίας που αναδύεται στο Αιγαίο εδώ και μερικά χρόνια. Θεωρητικά, ακόμα και με τη γαλλική υλική υποστήριξη, ο χρόνος μετράει ανάποδα. Η Ελλάδα θα πρέπει οπωσδήποτε μέσα στα επόμενα 10 χρόνια να ανακάμψει και να βρει τρόπο χρηματοδότησης καινούριων ναυτικών και αεροπορικών μονάδων που θα επαναφέρουν την ισορροπία. Παρά τα δυσάρεστα μαντάτα που έρχονται από το χώρο της οικονομίας, εμείς ακόμα ελπίζουμε.

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ένοπλες Δυνάμεις, Διεθνη, Ελλαδα

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: