Ναυτικά Brimstone για τα ΗΑΕ;

Το 2011 και 2012, η MBDA εκτέλεσε δοκιμές του Brimstone κατά μικρού θαλασσίου στόχου, με μεγάλη επιτυχία, καταδεικνύοντας ότι ο πύραυλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση των μεγάλων αντιπλοϊκών πυραύλων, παρέχοντας οικονομία. Τον περασμένο Ιούνιο εκτελέστηκε και η πρώτη βολή κατά κινούμενο ταχύπλοου μη επανδρωμένου σκάφους, η οποία στέφθηκε με επιτυχία.

Το γεγονός αυτό οδήγησε την MBDA να ξεκινήσει την εμπορική του προώθηση, προτείνοντάς τον στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία θα μπορούσαν να τον φέρουν επί των ελικοπτέρων Panther, με έξι πυραύλους αναρτημένους σε ειδικούς πυλώνες, αλλά και επί μικρών παράκτιων, ταχύπλοων περιπολικών σκαφών, όπως τα Ghannatha II που παραλαμβάνει το Ναυτικό των ΗΑΕ. Εξάλλου, το μικρό βάρος των 50 κιλών και το μήκος των 1,8 μέτρων που έχει o Brimstone, είναι ιδανικά για τέτοιες πλατφόρμες.

Όσον αφορά τα σκάφη, είναι μια πρόταση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για την έκδοση αυτή του Brimstone. Η MBDA αναφέρει ότι στα Ghannatha II, με μήκος όλις 26,5 μέτρα, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν 10 πύραυλοι, σε έναν τετραπλό κι έναν εξαπλό εκτοξευτή.

Όπως είναι λογικό η πρόταση έρχεται να καλύψει τις προκλήσεις που δημιουργούνται από τα μικρά ταχύπλοα σκάφη του Ιρανικού Ναυτικού που, θεωρητικά μιλώντας πάντα, είναι ικανά να προκαλέσουν τεράστια και δυσανάλογα για το μέγεθός τους προβλήματα στη ναυσιπλοΐα, στα Στενά του Ορμούζ. Επιπλέον, οι πύραυλοι Brimstone επί των ταχύπλοων, παράκτιων περιπολικών, είναι ικανοί να αποτρέψουν μια αποβατική ενέργεια. Ίσως ένα σενάριο που θα ενδιέφερε και την Ελλάδα, υπό άλλες συνθήκες, όχι μόνο επί σκαφών, αλλά κι επί εκτοξευτών στη ξηρά.

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: