Στο πλαίσιο της συνεχούς ανάπτυξής τους, οι Τουρκικές Αερογραμμές προσέθεσαν τον 219ο προορισμό στα δρομολόγιά τους. Θα είναι η Λιμπρεβίλ στην Γκαμπόν. Οι THY είναι η εταιρεία με τους περισσότερους προορισμούς στο ενεργητικό της. Η παραπάνω πόλη θα είναι ο 34ος προορισμός στην Αφρική προς τον οποίο θα πετάει, φέρνοντάς την στην πρώτη θέση από πλευράς εταιρειών που καλύπτουν την ήπειρο. Μέσα στους επόμενους μήνες θα προστεθούν και νέοι προορισμοί στην Αφρική.
Με απλά λόγια η Τουρκία εκμεταλλεύεται με άριστο τρόπο το γεγονός ότι διαθέτει κρατική αεροπορική εταιρεία, όχι για να βολέψει κομματικούς με μεγάλες αμοιβές, αλλά για να την χρησιμοποιήσει ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής.
Η Τουρκία έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό την διπλωματική εκστρατεία της για είσοδο στην Αφρική, η οποία αποτελεί σημαντική αγορά, με μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες και τεράστιες πλουτοπαραγωγικές πηγές. Για την ελληνική εξωτερική πολιτική μάλλον ήταν μια κακή μετάθεση.
Στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας οι Τουρκικές Αερογραμμές είναι μέσα στις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, μέσα στην πρώτη δεκάδα. Η κατασκευή του τρίτου αεροδρομίου στην Κωνσταντινούπολη γίνεται προφανώς καλύτερα κατανοητή, όπως κατανοητή γίνεται και η απερισκεψία της ελληνικής ηγεσίας να υπάρχει πρόβλεψη απαγόρευσης δεύτερου αεροδρομίου σε κοντινή απόσταση από τον Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος.
Ο συνδυασμός μιας ισχυρής αεροπορικής εταιρείας τροφοδοτεί τα αεροδρόμια και την οικονομία της χώρας. Η “διεθνής οικονομία” της χώρας μπορεί να τροφοδοτήσει τα αεροδρόμια και τις εγχώριες αεροπορικές εταιρείες. “Συμπληρωματικά αγαθά” κάνοντας κατάχρηση του οικονομικού όρου ή έστω ένα σημαντικό γρανάζι του οικονομικού κύκλου. Κάπως έτσι μια χώρα γίνεται οικονομικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας.
Στην Ελλάδα το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι ότι θα έχουμε κάποια στιγμή φθηνά – ανταγωνιστικά… αεροπορικά εισιτήρια.