Σουηδία: Αύξηση αμυντικών δαπανών λόγω Ρωσίας;

 

“Ήρθε η ώρα για αυτοκριτική και περίσκεψη. Χρειαζόμαστε ισχυρότερες αμυντικές ικανότητες”. Αυτή ήταν η κύρια φράση των δηλώσεων του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Σουηδίας, Γιάν Μπγιόρκλουντ, ο οποίος ηγείται του Φιλελεύθερου Κόμματος (Folkpartiet).

Μεταξύ άλλων είχε αναφέρει ότι τόσα χρόνια η χώρα έδινε βάση στις διεθνείς αποστολές, καταλήγοντας, όμως, να μειώσει τις εθνικές αμυντικές ικανότητες. Όπως γνωστοποίησε, το κόμμα του πρόκειται να συστήσει ομάδα έρευνας για να εξεταστεί το επίπεδο της αμυντικής ικανότητας της Σουηδίας και να καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις. Όπως και να ‘χει, προτείνει την αύξηση των αμυντικών δαπανών από το 2015 κι έπειτα.

 

Army 1

 

Ως αμεσότερο κίνδυνο βλέπει αυτόν από την πλευρά της Ρωσίας. Συγκεκριμένα διευκρίνισε ότι δεν βλέπει άμεση απειλή σήμερα, αλλά το γεγονός ότι η Μόσχα εξοπλίζεται συνεχώς για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, είναι αιτία ανησυχίας. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλτ, που προέρχεται από το Μετριοπαθές Κόμμα, δήλωσε ότι οι αμυντικές δαπάνες της Σουηδίας είναι αντίστοιχες με αυτές άλλων χωρών και δεν χρειάζονται παραπάνω αύξηση. Όσο για την Ρωσία είπε ότι αν και εξοπλίζεται σε σημαντικό βαθμό, εντούτοις δεν φτάνει τα επίπεδα της Σοβιετικής Ένωσης, οπότε δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ανησυχία.

Σημαντικό στοιχείο των δηλώσεών του ήταν το γεγονός ότι πρότεινε περισσότερους κληρωτούς/εφέδρους, οι οποίοι θα υπηρετούν δύο χρόνια, έναντι επαγγελματιών οπλιτών, προκειμένου να μην γίνουν παράλογες υπερβάσεις στον προϋπολογισμό. Έτσι θα υπάρχουν τέσσερις με πέντε ταξιαρχίες για την αμυντική προστασία του σουηδικού εδάφους. Η Σουηδία αυτήν την στιγμή δαπανά για την Άμυνα 5% του ΑΕΠ της (4,6 δισ. ευρώ).

Επιπλέον, πρότεινε αύξηση της αντιαεροπορικής προστασίας της επικράτειας. Ως λύση πρότεινε την εξέταση της προμήθειας αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot, τα οποία θα πρέπει να εγκαταστήσουν και στη νήσο Γκότλαντ, στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.

 

Army 2

Ετικέτες: , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια, Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: