Μάλι: Μία ακόμα καταδρομική επιχείρηση – Βίντεο – Φωτογραφίες

 

Ακόμη μία καταδρομική επιχείρηση εκτέλεσαν οι Γαλλικές Δυνάμεις στο Μάλι. Τα μεσάνυχτα της 7ης προς 8ης Φεβρουαρίου, τμήμα αλεξιπτωτιστών εκτέλεσε άλμα για την κατάληψη του αεροδρομίου του Τεσσαλίτ, προκειμένου να εξασφαλίσει το διάδρομο απο/προσγειώσεων, την πίστα και κεντρικά κτήριά του.

Στη συνέχεια κι αφού ασφαλίστηκε, εκτελέστηκε επιχείρηση νυχτερινής εναέριας κρούσης για την άμεση ενίσχυση του τμήματος ειδικών δυνάμεων. Το 1ο RCP – Regiment Chasseur Parachutist (1ο Σύνταγμα Κυνηγών Αλεξιπτωτιστών), με δύναμη 50 ατόμων, έφτασε στο αεροδρόμιο με αεροσκάφη της Μοίρας ειδικών επιχειρήσεων. Με την ολοκλήρωση και αυτού του σταδίου, το τμήμα αλεξιπτωτιστών ξεκίνησε την εκτέλεση περιπολιών μάχης για τον εντοπισμό εχθρικών δυνάμεων και για την κατάληψη βασικών σημείων, ώστε να ακολουθήσει η κατάληψη της πόλης.

Ταυτόχρονα με τις παραπάνω ενέργειες, καθ’ οδόν βρισκόταν το 1er RIMA (1ο Σύνταγμα Πεζικού Πεζοναυτών) με τεθωρακισμένα οχήματα. Η φάλαγγα αναχώρησε από το Γκαό και κάλυψε απόσταση 500 χιλιομέτρων κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας και τα χαράματα της 8ης Φεβρουαρίου συνενώθηκε με τις υπόλοιπες δυνάμεις. Στη δύναμη του είχε ΑΜΧ 10 Sagaie και αυτοκινούμενα πυροβόλα Caesar.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν ως ανεξάρτητη δύναμη, στοιχεία της δύναμης του Τσαντ, η οποία ξεκίνησε από την πόλη Κιντάλ. Η επιτυχία των Γαλλικών Δυνάμεων κατέστη εφικτή όχι μόνο χάρη στα ελικόπτερα ειδικών επιχειρήσεων και στις νυχτερινές τους ικανότητες, αλλά και στην Γαλλική Αεροπορία. Η τελευταία εκτέλεσε 30 εξόδους μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, εκ των οποίων 12 αφορούσαν την προσβολή στόχων, για την ασφάλιση της ζώνης.

Όμως η επιχείρηση δεν τελείωσε εκεί. Στις 6 το πρωί, η Γαλλική Αεροπορία μετέφερε αλεξιπτωτιστές του Μηχανικού Μάχης, οι οποίοι εκτέλεσαν νυχτερινό άλμα. Μαζί με τους Μηχανικούς έγινε ρίψη συνολικά 14 τόνων φορτίου που στην πραγματικότητα ήταν οι ίδιοι αλεξιπτωτιστές, ο εφοδιασμός όλων των επίγειων τμημάτων με νερό, μαζί με μηχανήματα που απαιτούνταν για την εκκαθάριση του διαδρόμου και των τυχών παγιδεύσεων.

Στην τελευταία επιχείρηση έλαβαν μέρος δύο αεροσκάφη C-160 Transall και ένα C-130, ερχόμενα από το Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού. Εκεί είχαν αναπτυχθεί νωρίτερα οι ομάδες του Μηχανικού και άλλα στοιχεία των αλεξιπτωτιστών.

Μέσα στην ημέρα υπήρξαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων και των ισλαμιστών ανταρτών. Ένας στρατιώτης του Μάλι έχασε τη ζωή του όταν ένας νεαρός ζωσμένος με εκρηκτικά ανατινάχθηκε κοντά σε σημείο ελέγχου κυκλοφορίας.

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ένοπλες Δυνάμεις, Ασφάλεια

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: